INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

fertőzés

A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén.

Fertőzés oltás mellett: nagyon ritkán következhet be

Infostart

Az oltással történő teljes immunizáció mellett is előfordulhat megfertőződés bármelyik vakcina esetében: ez nagyon ritka, de teljesen természetes jelenség, emlékeztetnek szakértők.

Még a nagyon magas hatékonysággal rendelkező koronavírus elleni vakcinák esetében is előfordulhat, hogy az oltott személy később mégis megbetegszik új koronavírussal, de ebben az esetben tipikusan nagyon enyhe vagy éppen tünetmentes megbetegedés alakul ki, írja az ABC News. A Pfizer és a Moderna oltásai gyakorlatilag 100 százalékos arányban előzik meg az olyan súlyosságú megbetegedések kialakulását is, amelyek miatt kórházba kerülhetnének az érintettek, det ez közel 84 százalékos hatékonysággal "tudja" brazil adatok szerint a leggyengébbnek tartott CoronaVac, a Sinovac gyár védőoltása is. A halálos kimenetelt az mRNS-oltások mellett ez a vakcina is kiküszöböli.

A legfontosabbat tehát képesek az oltások teljesíteni: egy potenciálisan halálos megbetegedést nagy mértékben megszelídítenek.

Valódi ritkaság

Az oltás mellett esetlegesen kialakuló megbetegedésekkel kapcsolatosan Shira Abeles fertőzőbetegség-szakértő azt mondja: pokoli ritkán fordul elő ez, és nem is várnak mást a jövőben sem. Abales 2020 december és 2021 februárja közt végzett Dél-Kaliforniában kutatást az oltott egészségügyi dolgozók körében: 36 600 oltott kevesebb, mint 1 százaléka kapta el a vírust ezen az intervallumon belül.

Közülük senki sem került kórházba vagy halt meg, az átlagosnál gyengébb tünetekkel vészelték át a betegséget.

Egy még nagyobb, Washington államban 1,2 millió ember adatait elemző kutatás mindössze 102 ilyen, oltás mellett bekövetkező megbetegedést talált, ami az oltottak kevesebb, mint 0,01 százalékát jelentette. Legtöbben enyhe tüneteket tapasztaltak, nyolcan kerültek kórházba, és kettejük esetében vizsgálják azt is, hogy a megbetegedés halálos kimeneteléért a koronavírus felelt-e kizárólagosan.

Keresik az okokat

A kutatók még vizsgálják, hogyan következhetnek be ezek az esetek. Meglehet, hogy a megbetegedők

nagyon idősek vagy immunhiányosak,

így esetükben nem épül ki a megfelelő válaszreakció. A Washington állambéli két elhunyt is 80 év fölötti, alapbetegségekkel rendelkező beteg volt. Éppen az ő érdekükben fontos a fiatal és egészséges embereknek oltatniuk magukat.

Közös felelősség

"Mindannyiunknak be kell oltatnia magát, hogy megvédhessük magunkat és a gyengébbeket is" - mondja William Schaffner fertőzőbetegség-kutató, aki szerint nagyon ritka esetekben akár fiatalok is elkaphatják a betegséget oltás mellett, mivel időről időre történnek biológiailag megmagyarázhatatlan dolgok is.

Azt, hogy esetleg az új variánsok okozzák-e ezeket az eseteket, még vizsgálni kell, de egyelőre úgy tűnik, hogy a súlyos betegség és a halál ellen az minden variánssal szemben védenek a vakcinák. Ezek kialakulása ellen ráadásul szintén oltásokkal védekezhetünk: ha nem tud úgy terjedni a koronavírus, akkor kevesebb a lehetőség a mutációra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018