eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A WHO is állásfoglalást adott ki az ivermektinről

Legfrissebb ajánlásuk szerint kizárólag klinikai kísérletek keretében használható koronavírusos pácienseknél az ivermektin, melyet a közösségi médiában koronavírus elleni csodaszerként emlegetnek.

Az olcsó féreghajtó szerrel kapcsolatosan a mortalitás, a hospitalizáció és a vírus szervezetből való kiűzésére gyakorolt hatás kapcsán is nagyon kevés a bizonyíték az Egészségügyi Világszervezet szerint. A WHO jelenleg sem enyhe, sem súlyos tünetek esetén sem ajánlja a szer alkalmazását, sem rövid, sem hosszú ideje fennálló tünetek kezelésére. Egyedül klinikai vizsgálatokban történő hasznosítását támogatják, írja a MedicalXpress.

Az ivermektin iránt nagy mértékben megnőtt a kereslet a pandémia ideje alatt, különösen Dél-Amerikában, de Brazíliában, Franciaországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Korában és Magyarországon is terjednek olyan információk a közösségi médiában, amelyek ennek a szernek a hatékonyságát bizonygatják.

A WHO az ajánlásának kialakításához 16 randomizált, kontrollált kutatás adatait tekintette át, amelyekbe 2400 pácienst vontak be.

"Jelenleg nincs meggyőző bizonyíték a kezünkben az ivermektin hatásmechanizmusára koronavírusos megbetegedésekben, minden megfigyelt klinikai előny megmagyarázhatatlan lenne"

- fogalmazott a WHO.

Az ivermektint régóta használják olyan parazitákkal szembeni kezelésre, mint a fejtetű vagy a folyami vakságot okozó Onchocerca volvulus parazita. A SARS-CoV-2-vel kapcsolatosan úgy találták: halálozásra, lélegeztetőgépre való kerülésre, kórházi tartózkodás hosszára, a vírus a testből történő kiűzésére gyakorolt hatása nem bizonyított. Véleményük szerint az, hogy egy szer olcsó és könnyen elérhető, nem indokolja annak használatát egy olyan betegségben, amelyikkel kapcsolatosan nincsen bizonyított hatása. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy ha megfelelő bizonyítékok kerülnek napvilágra a szer használatáról, változtathatnak ajánlásukon.

A WHO-nak folyamatosan küzdenie kell azon szerek használata ellen, amelyeknek nincsen semmiféle bizonyított hatása a koronavírusra: az ivermektin mellett a hidroxiklorokin is ilyen volt. A közösségi médiában azt a retorikát alkalmazzák az ivermektin népszerűsítői, amit a másik szernél is megfigyelhettek:

a hatóságok azért nem engedélyezik használatát, mert nem elég nagy üzlet a gyógyszeripar számára.

A szer támogatói amellett érvelnek, hogy már ma is széles körben használt, az eredetitől nagy mértékben eltérő célokra is, így használatától nem kell tartani. A dozírozás eltérései miatt ugyanakkor ez nem ilyen egyszerű kérdés, ezért a WHO mellett jelenleg sem az amerikai, sem az európai gyógyszerhatóság nem támogatja az ivermektin használatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×