eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Látogatók a kínai állam által szervezett, a koronavírus-járványt tematizáló kiállításon egy kulturális központban, amely a járvány elején ideiglenes kórházként működött Vuhanban 2020. december 29-én. Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában, Vuhanban, amely egy évvel korábban az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja volt, május óta nem azonosítottak helyben megfertőződött személyeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Még mindig várnunk kell a WHO jelentésére

Erre a hétre ígérte a vuhani misszió által a koronavírus eredetéről készítendő jelentés megjelenését az Egészségügyi Világszervezet, de könnyen megtörténhet, hogy most is halasztják annak megjelenését, immár harmadszor. Múlt héten arról nyilatkoztak, egyszerűen csak nem készült el az anyag.

Szakértők szerint négy teóriát vet majd föl a jelentés, ha megjelenik, melyek közt van egy olyan is, amelyet valószínűbbnek tartanak az összes többinél a szakemberek, írja a MedicalXpress. A jelentéstől válaszok mellett rengeteg további kérdést is várhatunk, melyeket az adatkutatókból, epidemiológusokból, labor- és élelmiszerbiztonsági szakértőkből és állatorvosokból álló tíz tagú nemzetközi csapat tagjai állítanak össze kínai kollégáikkal együttműködve.

A kutatócsoport pártatlanságát érték már kritikák: vannak, akik szerint a kínaiak komoly nyomást gyakoroltak a szakértőkre. Sokan azonban azzal védik a kutatócsoport tagjait, hogy a WHO nem mondhatja meg egy országnak, hogy mit csináljon - főként, ha egy Kína méretű és befolyású országról beszélünk.

Vlagyimir Gyedkov epidemiológus, a kutatócsoport tagja egy maratoni kínai sajtótájékoztatón négyféle teóriáról számolt be. Ezek valószínűségi sorrendet tekintve a következők:

  • a vírus denevérektől ered, közvetítő fajon keresztül
  • a vírus egyenesen denevérekből került az emberekre
  • fagyott élelmiszerrel érkezett Vuhanba
  • laborból került ki.

Kína a harmadik, míg Amerika korában a negyedik teóriát támogatta, ám Gyedkov szerint ezek a legkevésbé valószínűek. Szerinte a fagyasztott élelmiszerek felületére Kínában megfertőződött emberektől kerülhetett a patogén, és a vuhani piacra is egy fertőzött juttatta el az új koronavírust. Korábbi interjújában Gyedkov úgy fogalmazott: a vuhani piacon minden körülmény rendelkezésre állt ahhoz, hogy el tudjon kezdeni terjedni a vírus, és az a legvalószínűbb, hogy itt alakult ki tömeges megfertőződés. A laborból való elszabadulás teóriájával kapcsolatosan a következőket mondta el:

"Semmi nem utal jelenleg arra, hogy laborból szökött volna ki a vírus. Ha új bizonyítékok kerülnek napvilágra, változhat az álláspontunk, de jelen pillanatban így vélekedünk"

Peter Embarek, a misszió vezetője az elmúlt hetekben többször is beszélt arról, hogy nyomást éreztek magukon a kutatócsoport tagjai munkájuk végzése közben. Az, hogy a tavaly május óta tervezett misszió csak az idei év elején juthatott el Kínába, majd többször el is halasztották az út alapján íródó jelentés megjelenését, szintén sokakban kelti azt a képzetet, hogy a politika erősen ott van a háttérben. A kutatók eredetileg ígértek előzetes jelentést is, amit végül nem adtak ki, ezt követően pedig elhalasztották a jelentés kiadását, erre a hétre ígérve azt. A WHO vezetése ugyanakkor folyamatosan azt kommunikálta, hogy a kínai fél értékes segítséget és támogatást nyújtott a kutatóknak, miközben az AP birtokába jutott hangfelvételek azt bizonyítják, hogy a WHO vezetői elégedetlenek voltak azzal, hogy

a WHO vezetői elégedetlenek voltak azzal, hogy kínai fél nem nyújt kellő mértékű segítséget.

"Nem gyűjthettünk mintákat, nem végezhettünk laboratóriumi elemzéseket, csak azt vizsgálhattuk, amit megmutattak nekünk" - mondta el Gyedkov kínai útjukról, hozzátéve, a kínaiak véleménye szerint nem akartak eltitkolni olyasmit, amijük volt.

Ben Embarek ígérete szerint 280 oldalas jelentés születik majd a vuhani misszión tapasztaltakról és az adatokból levont következtetésekről. Várhatóan a kínai vadgazdaságok és a vírus emberre átlépésének kapcsolatáról is olvashatunk majd abban, de pontosan nem tudják még leírni azt, mi történhetett azelőtt, hogy a koronavírus bekerült a vuhani piacra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×