eur:
394.41
usd:
369.49
bux:
65741.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásán 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Itt vannak az első információk a WHO kínai vizsgálódásáról

Peter Daszak, a WHO kutatócsoportjának egyik tagja szerint a világ tudóstársadalmának kollektív erőfeszítései eredményt fognak hozni, kiderül majd, hogyan lépett át emberre az új koronavírus.

A vadkereskedelem a legvalószínűbb útja annak, ahogyan az új koronavírus egy azt hordozó állattal együtt megérkezett Vuhanba – mondta el egy, a Chatham House szervezte beszélgetésen Peter Daszak, a WHO kínai missziójának egyik tagja. Dél-Kínában élnek olyan denevérfajok, amelyekben az új koronavírushoz legközelebb álló típusú koronavírus megtalálható, a régió pedig rendelkezik vadkereskedelmi összeköttetéssel Vuhan felé – írja a MedicalXpress.

Daszak szerint jelenleg ez az a hipotézis, amelyet a WHO és a kínai fél egyaránt nagy mértékben támogat. A kutató és társai valószínűleg a jövő hét elejére készítik el jelentésüket, mely a februári vizsgálódások első eredményeit tartalmazza majd.

"Biztos vagyok abban, hogy a következő néhány évben kiderül, pontosan hogyan jutott el az új koronavírus Vuhanba.

Tudományos adatok állnak rendelkezésünkre arról, honnan érkezhetett és hogyan terjedt a vírus" – fogalmazott Peter Daszak.

Az állatoktól eredeztethető betegségek esetében mindig évekig tart a kutatás az átadó fajt illetően. Az ebolánál ugyanakkor a mai napig sem sikerült bizonyítani, hogy az 1976 óta embert is fertőző betegséget valóban a denevérek adták át zoonózis útján.

A WHO kutatócsoportjának egy másik tagja, Marion Koopmans ismét megerősítette azt, hogy

a laborból kiszökött vírus teóriáját elvetették,

ugyanakkor arról beszélt, számos más lehetséges utat vizsgálnak. Elmondása szerint három olyan laborban is jártak, amelyek a vuhani vizes piac közelében találhatók, alaposan átvizsgálták működésük minden körülményét, majd arra jutottak, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a patogén egy laboratóriumból jutott volna ki. Arra is kitért, hogy a fagyasztott élelmiszerek felületén Kínába való hurcolás teóriájával is foglalkoztak – ezt az elképzelést a kutatók nagy része teljes mértékben elutasítja.

"Ezt az eshetőséget nem tudtuk teljes mértékben kizárni" – mondta, hozzátéve, nagyon nehéz eldönteni, hogy valóban okozhat-e világjárványt távoli tájakról fagyasztott árun érkező, még fertőzőképes vírus.

Daszak említést tett arról is, hogy sajnálatosan munkájukat a politika is beárnyékolta: hónapokat késlekedett utazásuk, minden lépésüket jóvá kellett hagyatniuk Kínával, míg Trump amerikai adminisztrációja azzal vádolta a WHO-t, hogy falaz Kínának abban, hogy eltussolhassa felelősségét a pandémia kialakulásában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×