eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla
Szájmaszkot viselő járókelők Zágrábban 2020. október 28-án. Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2378-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma és 23-an életüket vesztették.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Az arcfelismerő rendszerek is kezdenek hozzászokni a maszkviseléshez

Az algoritmusok egyre ügyesebbek, nyár óta is hatalmasat fejlődött a pontosságuk.

Senkit sem ért meglepetésként, hogy az arcfelismerő rendszerek számára kihívás a maszkviselés: ha az orrot és a szájat eltakarjuk, sokkal nehezebb dolga van a mesterséges intelligenciának is a személyazonosság megállapításában. Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) múlt héten publikált elemzése mintegy 150 algoritmus hibarátáját figyelve azonban arra a következtetésre jutott, hogy ma már nem akkora ez a kihívás a programok előtt, mint amilyennek eleinte tűnt.

Az NIST folyamatosan vizsgálja a kereskedők által önkéntesen, egy program keretében benyújtott algoritmusok sikerességét, az adatokat is rendszeresen publikálva. Az NIST a hamis meg nem egyezési arányokat vizsgálja, azaz arra figyel oda, hányszor fut végig a rendszerben ugyanaz az arc anélkül, hogy a szoftver jelezné az egyezést. Az első jelentést még júliusban tették közzé a témakörben a The Verge cikke szerint, nem túl rózsás eredménnyel. Az egyes algoritmusoknál tapasztalt

hamis meg nem egyezési arány 5 és 50 százalék közt alakult

a maszkviselők körében.

Azóta sok idejük volt a fejlesztőknek az algoritmusokon dolgozni. Maszk nélküli arcokkal a legeredményesebb algoritmus hamis meg nem egyezési rátája 0,3 százalék, ami sokat takaró maszk esetében korábban jóval magasabb volt.

"Bár néhány, a pandémia előtti időkből származó algoritmus még mindig a legpontosabban dolgozók közt van maszkot viselő emberek esetében is, egyes fejlesztők a pandémia idején létrehozott algoritmusai figyelemre méltó fejlődésen mentek át és mára a legjobbak között találhatók" – olvasható a jelentésben.

Ez bizonyítja a tény, miszerint a legjobban teljesítő rendszerek közt akad nyolc olyan is, melynek

hamis meg nem egyezési rátája mindössze 0,05 százalékos.

Ezek közül hatot azután kezdtek el fejleszteni, hogy a júliusi összehasonlítás megjelent.

A kutatást annak bizonyos tulajdonságaival kell ugyanakkor értékelni: míg a fedetlen arcok esetében valós útlevél- és vízumfotókat használtak föl, a maszkkal eltakart arcokra csak digitálisan montíroztak rá sebészi maszkot annak érdekében, hogy egységesen tudják mérni az algoritmusok eredményességét. Az ennyiből is kiderült, hogy minél magasabbra húzva viseli valaki a maszkot, annál nehezebb az algoritmus dolga, viszont a viselés módja, a maszk színe, textúrája, szabása és az annál használt rögzítőfülek esetleges hatásai nem voltak így megfigyelhetők.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×