eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Készül a magyarországi poloskatérkép – mindenki segíthet

Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszer nincs, de annyit tehetünk ellenük, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint. Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett rögzíti többek között észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot, illetve fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd. Azt remélik, olyan mennyiségű adatot sikerül begyűjteniük, ami reprezentatívvá teszi a gyűjtést, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„Azt tervezzük, hogy október közepéig gyűjtjük az adatokat, azt jósolom, nem lesz olyan terület Magyarországon, ahonnan nem kapunk adatot. A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×