INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

poloska

térkép

adatgyűjtés

Készül a magyarországi poloskatérkép – mindenki segíthet

Készül a magyarországi poloskatérkép – mindenki segíthet

InfoRádió

Ismét ellepték az országot a poloskák, ellenszer nincs, de annyit tehetünk ellenük, hogy adatot szolgáltatunk a poloskatérkép elkészítéséhez.

Bár a nyári időszakban is találkozhatunk poloskákkal otthonainkban, haszonnövényeinken, nagy tömegben most fordulnak elő Tóth Levente, a Sokk a rovar nevű Facebook-oldal munkatársa szerint. Oldalukon jelenleg is zajlik az adatgyűjtés az invazív címeres poloskák előfordulásáról: a kérdőív az észlelő lakhelye mellett rögzíti többek között észlelések gyakoriságát, a poloskák megjelenésére általa jellemzőnek ítélt időszakot, illetve fényképek segítségével pontosítja azt is, milyen poloskák jelenlétét tapasztalja.

„Három fajról beszélhetünk, amely Magyarországon különböző mértékben elterjedt: az ázsiai márványpoloskáról, a zöld vándorpoloskáról és a nyugati levéllábú poloskáról”

– mondta el Tóth Levente az InfoRádiónak.

A kinyert adatokból hőtérképszerű vizualizációt készítenek majd. Azt remélik, olyan mennyiségű adatot sikerül begyűjteniük, ami reprezentatívvá teszi a gyűjtést, ha esetleg területileg nem is sikerülne elérni ezt a célt.

„Azt tervezzük, hogy október közepéig gyűjtjük az adatokat, azt jósolom, nem lesz olyan terület Magyarországon, ahonnan nem kapunk adatot. A térkép meg tudja majd mutatni azt, hogy hol és melyik faj mennyire elterjedt” – mondta el Tóth Levente, és reményei szerint a kutatókat is segítheti majd az adathalmaz például annak leírásában, hogy milyen életkörülmények közt tudnak legjobban elterjedni ezek az invazív rovarok.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Közösségi poloskatérkép készül
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018