eur:
392.82
usd:
367.12
bux:
0
2024. április 24. szerda György
A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában az egyik tanulónak adják be a védőoltást. A városi önkormányzat rendelete alapján ingyenesen biztosítják valamennyi 13. életévét betöltött lánygyermeknek a méhnyakrákot okozó Humán Papillóma Virus (HPV) elleni oltóanyagot. A városban az idén 409 lányt érint az oltás, közülük 384 kérték annak beadását. A mintegy 100 ezer forint értékű, három részből álló oltássorozat vakcináját nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért nagyon kevesen tudnak védekezni hatékonyan a vírussal szemben.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Fontos felfedezés a HPV elleni oltásról

Több mint 1,7 millió nő vett részt a kutatásban.

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesült nőknél jelentősen kisebb a méhnyakrák kockázata, ez a pozitív hatás kimondottan akkor érvényesül, ha a nőket fiatal korban oltják be - állapították meg a stockholmi Karolinska Intézet tudósai az eddigi legnagyobb népességszintű kutatásukban.

"Ez az első alkalom, hogy egy népesség szintjén ki tudtuk mutatni a HPV elleni vakcina védőképességét nemcsak a méhnyakrák előtti sejtszintű változások, de az áttétes méhnyakrák megelőzésében is. Ezt régóta feltételeztük, de most egy nagy nemzeti tanulmányban mutattuk meg" - idézte a Európa egyik legnagyobb, legrangosabb orvosi egyetemének, kutatóintézetének közleménye Lej Csia-jaót, a tanulmány társszerzőjét. A HPV nők és férfiak daganatos betegségeit, egyebek mellett a méhnyak, a vulva, a vagina, a pénisz, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedését okozza, évente több mint 250 ezer nő hal meg miatta. Már több mint száz országban vezették be a nemzeti vakcinaprogramot a HPV ellen, Svédországban és Magyarországon a fiúkra is kiterjesztik azt.

A korábbi tanulmányok megmutatták a HPV elleni oltás hatékonyságát, de nagyszabású, egy teljes népességre vonatkozó tanulmányok még nem készültek.

A Karolinska Intézet kutatói 11 éven át követtek 1,7 millió - 10-30 év közötti - svédországi nőt. Közülük több mint félmilliót beoltottak HPV ellen, többségüket 17 éves koruk előtt.

A beoltottak közül 19 esetben diagnosztizáltak később méhnyakrákot, szemben azzal az 538 nővel, akik nem részesültek vakcinában, ez százezer emberre kivetítve 47 eset, szemben 94 esettel.

A kutatók elemzése megmutatta, hogy az oltás esetében jelentősen csökken a méhnyakrák kockázata: ha a lányokat 17 éves koruk előtt oltják be, akkor 88 százalékkal csökken a kockázat. A 17-30 év közötti nők esetében felére csökken a kockázat a be nem oltott nőkhöz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×