eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: NASA/Goddard/Arizona State University

Megtalálták a lezuhant Hold-szonda darabjait

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megtalálta a helyet, ahol a szeptemberben a Holdnak csapódott indiai űrszonda leszállóegységének törmelékei hevernek - közölték kedden.

A NASA kiadott egy felvételt, amelyen látható a leszállóegység becsapódásának helye és az a terület, ahol a szétszóródott törmelékek vannak. A törmelékek helyét egy indiai mérnök segített meghatározni.

Sanmuga Szubramanian elmondta, hogy egy korábbi NASA-fotót elemzett, és a fő becsapódási területtől nagyjából 750 méterre északnyugatra vette észre az első maradványokat.

"Több napi munkával találtam meg a talajt érés helyét. Ezután összehasonlítottam a Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda képeivel, melyeket az adott helyről az elmúlt kilenc évben készített, és hívtam a NASA-t" - magyarázta Szubramanian.

Előtte/utána képek a Csandraján-2 Hold-szonda becsapódásának helyszínéről (NASA/Goddard/Arizona State University)
Előtte/utána képek a Csandraján-2 Hold-szonda becsapódásának helyszínéről (NASA/Goddard/Arizona State University)

A 33 éves mérnök a Twitteren jelentette be a felfedezést október 3-án, azt követően a NASA további vizsgálatokat végzett a területen, majd hivatalosan is közzétette a hírt.

A hivatal közölte, hogy miután megkapták Szubramanian eredményeit, csapatuk a becsapódás előtt és után készült képek alapján megerősítette a felfedezést.

A Csandraján-2 leszállóegységének szeptember 7-én, több mint egy hónappal indulása után kellett volna Holdat érnie. Csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a bolygó eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén, elveszítették vele a kommunikációs kapcsolatot. A Vikramnak a felszínre kellett volna helyeznie egy víz nyomait kutató robotot.

A kapcsolat megszűnte után a Vikram "kemény leszállást" hajtott végre a déli sarktól mintegy 600 kilométerre.

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Az Origónak adott interjúban Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője elmondta, hogy a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami rendezheti a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”. A PB-gázpalack hiány elsősorban a szegényebb háztartásokat érinti, ahol ugyanis nincs bekötve a vezetékes gáz, ott legalábbis nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×