eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Jobban szeretnek minket macskáink, mint azt gondoltuk

Egy egyetemi kutatás eredménye szerint a macskák nagy részét igenis megnyugtatja gazdájuk közelsége.

Az ember közelségét természetes életterüknek tekintő kutyákkal ellentétben a macskák a közfelfogás szerint csak nagyon szelíd vadállatok, és csupán táplálékért és búvóhelyért cserébe viselik el, hogy ott legyünk mi is, ahol épp tartózkodnak - írja az Index és a Telegraph.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak eredménye látszólag ellentmond a közfelfogásnak: az ő értelmezésük szerint

a kutyák gazdájukhoz való ragaszkodásához hasonló kötődés fedezhető fel a macskáknál is.

A kísérlet során egy egyszerű teszttel mérték, hogy a gazda mennyire kelt biztonságérzetet a macskában. A gazdák és macskáik két percig voltak együtt egy ismeretlen helyiségben, majd a gazda magára hagyta az állatot két percre. Az eredmények szerint a macskák 65%-a kevésbé tűnt stresszeltnek, amikor gazdájuk visszatért a szobába. Emellett a visszatérést követően az állatok az idő egy részét a gazdákkal töltötték, nem csak a helyiséget derítették fel. Ez a biztonságos kötődés jeleként értékelhető.

A kísérletben résztvevő macskák egyharmada viszont a bizonytalan kötődés kategóriájába került,

mivel stresszeltségük nem csökkent akkor sem, mikor gazdájuk már visszatért a helyiségbe. Egy további kísérletből az is kiderült, hogy a macskák kötődését az sem befolyásolja, ha az ember igyekszik magához szoktatni az állatot: a kutatók egy hat hetes szocializációs tréning után is azt tapasztalták, hogy a macskák reakciója ugyanaz és stresszeltségük nem csökkent a gazda közelében sem.

A kutya- és macskaviselkedés kutatásában szaktekintélynek számító Daniel Mills szerint viszont a vizsgálat hibás. A Lincolni Egyetem biológusa ugyanis kiemelte:

a tesztet nem végezték el idegen emberrel is, így nem tudhatjuk, hogy a macskák reakciója a gazdájuknak szólt-e egyedül,

vagy esetleg minden emberre így reagáltak volna. Hiszen már nem egyszer bebizonyosodott, hogy az a viselkedés, amit a gazdák a macskáik kötődéseként értékelnek, valójában könnyebben magyarázható egy egyszerű önérdek-érvényesítő magatartásként.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×