Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak háromnegyedének öregebb a szíve a naptári életkornál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai felnőttek háromnegyedének szíve öregebb a naptári életkoruknál, ami növeli a szélütés és a szívroham kockázatát - közölte kedden az amerikai járványügyi és közegészségügyi központ (CDC).

A CDC kutatói által elemzett adatok szerint az Egyesült Államokban a 30 és 74 év közötti felnőttek közül 69 milliónak idősebb a szíve annál, mint amit a naptári életkoruk indokolna. A férfiak szívének valós, biológiai életkora átlagosan 8, a nőké 5 évvel haladja meg a naptári életkort.

Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak az afroamerikaiak, akiknek a szíve átlagosan 11 évvel öregebb a naptári életkoruknál mindkét nem esetében. Kiderült az is, hogy a déli államokban gyorsabb a szív öregedése, mint az északiakban.

A CDC kutatói a kockázati tényezőkre vonatkozó országos adatok és egy 1948 óta folyó nagyszabású kardiológiai kutatás, a Framingham Heart Study adatainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

A szív- és érrendszeri betegségek adják a halálozások és a súlyos megbetegedések első számú okát az Egyesült Államokban.

A járványügyi központ honlapján bárki kiszámolhatja szívének becsült biológiai korát életmódjára és a kockázati tényezőkre vonatkozó adatok megadásával.

A CDC kutatói hangsúlyozzák, hogy "sosem késő visszatekerni az órát": már egy vagy két kockázati tényező kiiktatásával, például a dohányzás abbahagyásával vagy a magas vérnyomás kezelésével javítható a szív állapota.