eur:
388.56
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hogyan szüntethető meg a repüléstől való félelem?

Rengetegen nem mernek repülőre szállni, mert félnek a katasztrófától. Pedig a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód, jóval nagyobb az esélye autóbalesetben meghalni, mint légi katasztrófában. Az Egyesült Államokban hatékony terápiát dolgoztak ki a fóbia megszüntetésére.

A repüléstől való félelem nem vicc, sokaknak annyira izzad a tenyerük és olyan erősen ver a szívük, hogy egyszerűen nem mernek felszállni a repülőgépre.

A balesetekről, így a hétfőn az Atlanti-óceánba zuhant utasszállító gépről érkező hírek csak erősítik a rettegést, noha a racionálisan gondolkodó emberek tudják, hogy statisztikailag az autóvezetés kockázatosabb, mint a repülés.

Vannak emberek, akik ha légi katasztrófákról hallanak, félelmeik felülkerekednek a racionális érveken. Nem figyelnek a többi statisztikára, eltúlozzák a veszély valószínűségét - mondta Barbara Rothbaum pszichiáter professzor, az atlantani Emory University School of Medicine munkatársa.

Milliók repülnek naponta, de akiknek fóbiájuk van, azok számára megerősítést jelent, ha baleset történik. Pedig a repülés az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód, és az utóbbi csak egyre biztonságosabbá vált. Jóval nagyobb az esélye autóbalesetben meghalni (1 a 100-hoz), mint légi katasztrófában (1 a 20 ezerhez).

Az Egyesült Államokban 25 millióan félnek a repüléstől - felük a balesettől retteg, másik részük pedig klausztrofóbiás, vagyis a bezártságot nem bírja. A félelmet még az sem csökkenti, ha biztonságos repüléseken élnek át a fóbiában szenvedők - emelte ki a professzor.

Barbara Rothbaum elmondta: voltak olyanok is, akik rossz előérzetük miatt nem repültek, és az sem győzte meg őket, ha a repülőgép gond nélkül landolt. A professzor azt próbálta elmagyarázni ezeknek az embereknek, hogy nem rossz előérzetről, hanem előzetes aggodalomról van szó.

Sokan alkohollal vagy nyugtatókkal oldják feszültségüket a repülés előtt, de ennél hatékonyabb módszer is létezik: a virtuális valóság terápia, ami már nyolc hét után sikeres lehet. A résztvevőket arra tanítják, hogy logikailag, és ne érzelmileg értékeljék helyzetüket, ha pedig pánikrohamuk van, relaxációs technikákkal szüntethetik meg. Ezeket megtanulva egy virtuális repülés során gyakorolhatják a betegek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×