eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pálinkás: a legkiválóbb elmék megóvása a legfőbb feladat

A jelenlegi helyzetben az ország legkiválóbb elméinek megóvását nevezte a Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb feladatának a tudós testület elnöke. Pálinkás József az akadémia 179. közgyűlésén expozéjában hangsúlyozta: csak a szellemi erőtartalékok mozgósítása jelenthet kitörési pontot a válságból.

A Magyar Tudományos Akadémia igyekszik megfelelni a nemzet iránti felelősségének, ha szükség van a munkájára, megszólal az emberek számára fontos kérdésekben - hangsúlyozta Pálinkás József elnöki expozéjában az MTA 179. közgyűlésének keddi napján.

Az MTA elnöke elemezve a környezetet, amelyben az Akadémia tevékenykedik, rámutatott, hogy azt nagyban befolyásolják a világgazdasági és a magyarországi válságfolyamatok. "Senki sem látja a válság végét, mert ez a válság új és nagyon komplex. A világ olyan mértékben vált összetetté, hogy még a képzett emberek sem tudnak eligazodni. A hiteles tudósi attitűd talán igazodási pont lehet a válság erkölcsi-intellektuális természetét illetően" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet ilyen körülmények között az Akadémia, a válasz: vigyáz az ország legkiválóbb elméire. Csak a szellemi erőtartalékok mozgósítása jelenthet ugyanis kitörési pontot a válságból.

Az elnök kitért az Akadémia nagy bizalmi indexére, valamint hogy mit lehet tenni a hazai tudomány és a tudósok presztízsének megtartása érdekében. Ennek előfeltétele, hogy ne engedjenek a színvonalból, a szakszerűségből.

Pálinkás József összegezte elnöki tevékenységének első évét is, így beszélt az akadémiai törvény módosításáról, ami "pontot tett" az MTA reformfolyamatára. A jogszabály immár pontosan felsorolja az Akadémia közfeladatait, "világossá teszi, hogy mit ad a közösségnek az adófizetők forintjaiért".

Beszámolt az MTA által indított stratégiai programokról, amelyek az ország hosszú távú energetikai, vízgazdálkodási, környezeti és klímabiztonsági, élelmiszerellátási, nyugdíjfinanszírozási és demográfiai koncepcióját hivatottak meghatározni. Kitért arra a kezdeményezésre is, amelyekkel a fiatal kutatókat vonták be az akadémiai döntéshozatalba, mivel az elnök meggyőződése szerint "látásmódjukra, véleményükre nagy szükség van".

Az MTA elnöke beszélt a kutatási témaváltás felgyorsítását szolgáló Lendület-programról. E célra az idén 240 millió forintot különítettek el 4-6 új kutatócsoportot létrehozására, amelyek egészen kiváló fiatal tudósokat vonzanak majd magukhoz.

A további feladatokat taglalva Pálinkás József kiemelte, hogy a legsürgetőbb a kutatóhálózat kutatói, tematikai és infrastrukturális megújítása, amit az országos fejlesztési tervekbe kell beilleszteni. Mint mondta, fontos az egyetemek és az Akadémia együttműködésének megerősítése is. "Az Akadémia így tud hozzájárulni a kutatóegyetemek létrejöttéhez" - emelte ki az MTA elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×