eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pearl Harbor: nem igazak az összeesküvés-elméletek

Nem kapott különleges figyelmeztetést az Egyesült Államok arról, hogy Japán meg fogja támadni Pearl Harbort - állítja egy tanulmány a 67 évvel ezelőtti, 1941. december 7-én bekövetkezett eseményről. A munka egyik szerzője szerint az összeesküvés-elmélettel az a baj, hogy eltereli a figyelmet az igazi, lényegi problémákról, arról, hogy a kémszolgálat mennyire bürokratikus volt.

Nem kapott különleges figyelmeztetést az Egyesült Államok arról, hogy Japán meg fogja támadni Pearl Harbort - állítja egy tanulmány a 67 évvel ezelőtti, 1941. december 7-én bekövetkezett eseményről, amely belerángatta az országot a második világháborúba.

Korábban ugyanis azt feltételezték, hogy a washingtoni adminisztráció több tagja is tudott a készülődő támadásról. Az NSA, a Nemzeti Biztonsági Hivatal kutatócsoportja viszont arra a következtetésre jutott, hogy ez nem igaz.

A történészek szerint a japán nyelvű időjárás-jelentésekben voltak elrejtve a titkos üzenetek, amelyek riasztani voltak hivatottak a japán diplomatákat arról, hogy az ország belépett a háborúba. Az üzenet azonban nem jutott el az amerikaiakhoz.

A Japán "széltervben" a "keleti szél" az Egyesült Államokat, a "felhős, északi szél" a Szovjetuniót, a "nyugati szél" pedig Nagy-Britanniát jelentette, amikor veszélyben voltak a diplomáciai kapcsolatok. A washingtoniak azért nem fogták a jelzéseket, mert kémeiket az atlanti térségre állították rá.

A japánok átvágták az amerikaiakat - szögezi le a tanulmány egyik szerzője, Robert J. Hanyok. Szerinte az összeesküvés-elmélettel az a baj, hogy eltereli a figyelmet az igazi, lényegi problémákról, arról, hogy a kémszolgálat mennyire bürokratizált volt.

A támadásban közel 2400 amerikai halt meg, és 1180-an sérültek meg. A japánok elsüllyesztettek tizenkét hajót és kilenc másikat súlyosan megrongáltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×