eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Orvosi bravúr a várandós nőn végzett szívműtét

Magyarországon első alkalommal hajtottak végre kismamán olyan szívkatéteres beavatkozást a debreceni szívcentrum orvosai, amellyel végleg megszüntették a gyógyszerrel már nem kezelhető súlyos szívritmuszavart. A beavatkozást végző Csanádi Zoltán emlékeztetett: az ilyen zavarok akut ellátását megnehezíti, ha a beteg várandós, mivel a bevált gyógyszerek a magzat szívműködésére is hatnak.

A ritmuszavar oka a szív elektromos rendszerében lévő hiba, amelynek hatására időnként 200-250-es percenkénti pulzusszám is kialakulhat, néha a betegek az eszméletüket is elvesztik - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Kardiológiai Központjának docense.

A beavatkozást végző Csanádi Zoltán hozzátette: ez a fajta betegség a népesség 4-5 százalékát érinti, Magyarországon pedig évente ezerkétszáz hasonló, katéteres beavatkozást végeznek el.

A módszer lényege, hogy a szívbe katétereket vezetnek, amelyekkel a szíven belül végeznek EKG-vizsgálatot, így meg tudják határozni azt a pontot a szívben, amelynek a roncsolásával a ritmuszavar végleg megszüntethető - magyarázta a szakértő.

Korábban csak gyógyszerrel kezelték


Amíg ez a lehetőség nem volt adott, addig az effajta betegséget csak gyógyszerrel lehetett kezelni, a készítmények azonban nem voltak elég hatékonyak - közölte Csanádi Zoltán.

Várandós kismamán Magyarországon most végeztek először ilyen beavatkozást. Erre azért volt szükség, mert a gyógyszer, amely az anya szívbetegségén segít, befolyásolná a magzati szívműködést.

Bonyolultabb, ha a páciens várandós

Az egyetemi docens elmondta: azért is volt bonyolult a mostani operáció, mert a terhesség megnöveli a trombózisra való hajlamot, így a végtagok, különösek az alsók ereibe katétereket vezetni az átlagosnál is rizikósabb. Éppen ezért ebben az esetben a kismama nyaki erein vezették a katétereket a szívbe.

A fiatalasszonynak ezentúl már nem kell aggódnia a szívritmuszavara miatt, és a korábbi tervekkel ellentétben arra sincs feltétlenül szükség, hogy gyermekét császármetszéssel hozza világra - tette hozzá Csanádi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×