INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

A körülmetélés nem csodafegyver

Infostart

A körülmetélés mintegy 50 százalékkal csökkentheti a HIV-fertőzés veszélyét a heteroszexuális férfiak körében - ezt mutatja két afrikai kutatás. A meglepő eredményeket egy korábbi dél-afrikai tanulmány is alátámasztja.

A mintegy 8.000 férfi részvételével Ugandában, illetve Kenyában folytatott egy-egy kutatási program 2007 júliusában, illetve szeptemberében ért volna véget, ám az amerikai nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársai már az eredmények előzetes kiértékelése után úgy döntöttek: nem volna etikus folytatni a kísérletet.

Az eredmények ugyanis akkora különbséget jeleztek a körülmetélt és a nem körülmetélt férfiak megfertőződésében, hogy etikátlan lett volna nem felajánlani a kontroll csoportoknak a körülmetélést.

Egy tavalyi kísérlet is hasonló eredményt hozott

A kenyai vizsgálatnál a kutatók azt találták, hogy a körülmetélt férfiak körében 53 százalékkal kevesebb volt az új HIV-fertőzés. Az ugandai kutatás 48 százalékos csökkenést mutatott.

Egy tavalyi dél-afrikai kísérlet, amelyben 3.280 heteroszexuális férfit vizsgáltak, és amelyet szintén a tervezettnél korábban állítottak le, szintén hasonló eredményt hozott: a körülmetélt férfiak között 60 százalékkal volt kevesebb az új HIV-fertőzések száma.

Több ok is lehet

A szakértők szerint számos oka lehet annak, hogy miért nyújthat védelmet a körülmetélés. A fitymának például vannak olyan speciális sejtjei, amelyek külön célpontként szolgálhatnak a HIV-vírus számára.

Ráadásul a körülmetélés következtében kevésbé érzékennyé válik a fityma alatti bőr, és mivel így kisebb az esélye a sérülésre és a vérzésre, a fertőződés veszélye is csökken.

Az AIDS afrikai megjelenésekor számos kutató megfigyelte, hogy a körülmetélt férfiak körében kevésbé terjed a kór. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy ezt maga a körülmetélés, vagy esetleg az azzal összefüggő eltérő szexuális szokások okozzák-e.

Egy nemzetközi AIDS-szakértők által készített tanulmány szerint a körülmetéléssel mintegy hatmillió HIV-fertőzést és hárommillió ember halálát előzhetnék meg a kontinens Szaharától délre eső részén.

Nem helyettesítheti a többi védekezési módot

Kevin de Cock, az Egészségügyi Világszervezet HIV/AIDS osztályának vezetője "jelentős tudományos előrelépésnek" nevezte a kutatások eredményét, ugyanakkor arra figyelmeztetett: a körülmetélést nem szabad csodafegyverként kezelni, fontos kiegészítő védekezési módszer lehet, de soha nem helyettesítheti teljesen a létező megelőzési technikákat.

Kevin de Cock felhívta a figyelmet arra is, hogy azokban az afrikai országoknak, amelyek használni kívánják a körülmetélést az AIDS elleni küzdelemben, el kell dönteniük, hogy milyen korcsoportoknál veszik igénybe ezt a technikát, és biztosítaniuk kell, hogy megfelelő szakértelemmel és higiéniás körülmények mellett történjenek meg az operációk.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018