eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Igyon tejet, ha terhes!

Azok a nők, akik nem isznak elég tejet terhességük alatt, akadályozzák gyermekük megfelelő növekedését - állítják kanadai tudósok. Egy új kutatás szerint ugyanis azoknak a nőknek a gyerekei, akik a terhesség alatt legalább napi egy pohár tejet megisznak, nagyobb súllyal születnek, mint azoké, akik kevesebb tejet fogyasztanak.

A kutatásban résztvevő 300 nő egyike sem dohányzott, és mind követték a terhesség idejére vonatkozó hagyományos egészségügyi ajánlásokat. Negyedük azonban bevallotta: napi egy pohárnál, vagyis nagyjából 2,5 deciliternél kevesebb tejet iszik.

A kanadai kutatás eredménye szerint minden naponta elfogyasztott extra pohár tejjel 41 grammal nőtt a gyerekek születési súlya.

"Azért nagyon fontos ez az eredmény, mert egyre több nő korlátozza terhesség alatti tejfogyasztását például a zsírbevétel, és így a felszedett kilók csökkentése érdekében, vagy abbéli félelme miatt, hogy a tejfogyasztás esetleg allergiát válthat ki születendő gyermekénél" - hangsúlyozza a kutatást vezető Kristine Koski, a montreáli McGill Egyetem táplálkozástudományi központjának igazgatója.

A D-vitamin a lényeg

A kutatók szerint a tej elsősorban D-vitamin tartalma miatt fontos, amelyre a női szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot tudjon juttatni a magzatnak.

Az anya D-vitamin hiánya így a születendő gyereknél a normálisnál kisebb csonttömeghez vezethet, amely miatt később nagyobb eséllyel alakulhat ki csontritkulás és törés.

Míg a tejben található legtöbb tápanyag más ételekkel is bejuttatható a szervezetbe, D-vitamin csak kevés más rendszeresen fogyasztott élelmiszerben van - figyelmeztetnek a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×