eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem létező betegségeket hoz létre a gyógyszeripar?

Gyógyszergyártó cégek módszeresen új és új betegségeket kreálnak, hogy növeljék gyógyszereladásaikat - állítja egy nemzetközi vezető orvosi szaklap különkiadása. A Public Library of Science Medicine című lapban megjelent tanulmányok szerint a gyógyszeripar nem létező betegségeket reklámoz és kisebb egészségügyi problémákból komoly betegségeket kreál a profit növelése érdekében.

"A betegség-reklámozás sok egészséges emberből csinál beteget, értékes forrásokat pazarol és akár egészségkárosodást is okozhat" - mondják a szaklap különkiadásának szerkesztői: David Henry, az ausztráliai Newcastle Egyetem professzora és Ray Moynihan ausztrál újságíró.

A különböző betegségekhez kapcsolódó felvilágosító kampányokat gyakran gyógyszergyártók finanszírozzák, és ezek így sokszor nem valódi tájékoztatóként, hanem inkább gyógyszerreklámként szolgálnak - írják a szerkesztők.

A szaklap tanulmányai részletesen foglalkoznak például a szexuális "problémákkal". Az egyik írás szerint a nők szexuális működési zavarait nagy mértékben eltúlozzák azért, hogy új gyógyszerpiacot teremtsenek. Az impotencia kezelésére szolgáló gyógyszereket, például a Viagrát, vagy a Cialis-t pedig teljesítménynövelő szerként is reklámozták teljesen egészséges férfiaknak.

Félénkségből fóbia

Az egyszerű félénkséget rutinszerűen szociális fóbiának, vagyis a társadalmi státusszal vagy viselkedéssel kapcsolatos stresszérzésnek állítják be és antidepresszánsokkal kezelik, míg olyan újonnan felfedezett rendellenességeket, mint amilyen a nyugtalan lábak szindróma elnevezésű alvászavar is, sokkal gyakoribbnak állítanak be, mint amilyen valójában.

Más, az élet természetes részeként jelentkező problémákat, például a klimaxot, egyre inkább betegségként kezelik. Önálló betegségként beszélnek sok olyan egyszerű rizikófaktorról is, mint a magas koleszterinszint, vagy a csontritkulás. Pedig ezek egyszerűen csak növelik egy betegség kialakulásának esélyét.

A Brit Gyógyszeripari Szövetség visszautasítja a vádakat, rámutatva arra, hogy Nagy-Britanniában komoly előírások szabályozzák a betegség-reklámot.

Richard Ley, a szövetség képviselője úgy véli: a tanulmányokban megfogalmazott kritika leginkább olyan országok cégeinek szól, mint az Egyesült Államok, ahol a gyógyszereket nyíltan reklámozhatják a betegeknek.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×