eur:
394.95
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Infostart

Riport az atlétikai stadionból: dráma, meglepetések és olimpiai hangulat – végre

Megérkezett az olimpiai hangulat, legalábbis az atlétikaversenyek előtt és alatt ezt lehetett érezni.

Miközben az olimpia ellen folyamatos tartanak tüntetéseket Tokióban, és néha azt lehet érezni a játékokon közreműködő japánokon az egyre gépiesebb mosolyok és köszönések mögött, hogy csak legyenek már túl ezen a 16 napon, vasárnap a másik oldal is megmutatkozott. Sorok kígyóztak az Olimpiai Stadion mellett felállított hatalmas öt karikánál, mindenki szeretett volna egy képet, ilyen módon egy emléket, és sokan tértek be a Japán Olimpiai Múzeum épületében található ajándékboltba is. Egy pár hónapos gyerek szorongatta a nála szinte nagyobb Miraitova-figurát – kicsit a remény képe is volt ez nekem ebben a keserű helyzetben.

Közben bent az olimpiai atlétikaversenyek leginkább várt napjára készültek a sportolók, és a vasárnap tele volt emlékezetes pillanattal. Az eddig hiányzó olimpiai hangulaton sokat dobott, hogy rengetegen látogattak ki, olimpikonok, hivatalos személyek és újságírók – nagyjából 10 ezres létszámuk így is elveszett a 68 ezres arénában, de valamennyire élettel telt meg az amennyire drága, annyira impozáns stadion.

A hangos taps sokaknak járt, köztük Kozák Lucának, aki a 100 méteres gátfutás elődöntője előtt még vidáman integetett ki a magyar újságíróknak, aztán pár perccel később könnyeit törölgette bukása után, majd rendkívül sportszerűen segítette fel és kísérte le a szintén eleső jamaicai Yanique Thompsont.

A sport lényege volt benne abban is, ahogy a férfi 800 elődöntőjében az utolsó kanyarban eleső amerikai Isaiah Jewett és a botswanai Nijel Amos együtt kocogott be a célba, 50 másodperccel a győztes után.

A szomorú pillanatok mellett vidám is jutott. A show-t az olasz Gianmarco Tamberi csinálta, aki férfi magasugrásban vívott hatalmas csatát a katari Mutaz Essa Barsimmal. A színvonalas versenyt nem tudták eldönteni, nem a szétugrást válaszottták, megegyeztek, így mindketten aranyérmet kapnak. Az olasz majd kiugrott a bőréből örömében, előbb Barsimmal ölelkezett, majd rendkívül lelkesen köszöntötte a női hármasugrás és a férfi 100 méter dobogósait is.

Utóbbiban volt is minek örülnie, hiszen honfitársa, Lamont Marcell Jacobs nyerte meg a királyszámot, váratlanul. A döntőben nem volt jamaicai futó, szemben a nők hasonló számával, ahol mindhárom érmest a karibi ország adta, és kiesett a világranglista-vezető Trayvon Bromell is. A kínai Szu Ping-tien az elődöntőben ráijesztett a mezőnyre, de nem tudta megismételni ezt a teljesítményt, hiába dörzsölte tenyerét az előttem ülő kínai különítmény.

És világrekordot is láthatott az Olimpiai Stadion közönsége: női hármasugrásban a venezuelai Yulimar Rojas 15,67 méterig jutott. Hatalmas ugrását maga sem akarta elhinni, előbb az ezüstérmes portugál gratulált neki, őszintén örülve, majd hitetlenkedve körbefutotta az arénát.

Hogy ezt a történelmi napot a japán szurkolók hogyan élték át a tévék előtt, azt nem tudni, de még este fél 11-kor is sokan vártak arra, hogy az öt karikával fotózkodhassanak.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×