eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jekatyerinburg, 2018. június 27.A svéd válogatott tagjai ünnepelnek, miután harmadik góljukat szerezték az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának harmadik fordulójában játszott Mexikó - Svédország mérkőzésen a Jekatyerinburg Arénában 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Roman Pilipej)
Nyitókép: Roman Pilipej

A svédek már azzal rekordot döntenek, hogy kifutnak a pályára

Két olyan csapat találkozik kedd délután a sorrendben hetedik nyolcaddöntőben, amely egyaránt az európai pótselejtezőn harcolta ki a továbbjutást. Mindkettő 180 perc alatt egyetlen gólt szerzett, ellenben nem kapott egyet sem. Az „olaszverő” svédek és azt északíreket kiejtő svájciak közül az egyik bekerül a világ legjobb nyolc válogatottja közé.

Nemrégiben valaki a 2002-es világbajnoksághoz hasonlította a mostanit, mondván, a Távol-Keleten rendezett tornán volt ennyi „őrült” eredmény. A svéd és a svájci válogatott is okozott már meglepetést a tornán, előbbi a mexikóiak elleni fölényes sikerével, s azzal, hogy csoportgyőztes lett a németek csoportjában, utóbbi elsősorban a brazilok elleni döntetlenjével.

A két csapat 28 mérkőzést vívott eddig egymással, meglehetősen kiegyenlített a mérleg. Tíz svéd győzelemmel 11 svájci áll szemben, ha minden mérkőzést figyelembe veszünk. Tétmérkőzésen ellenben picivel az északiak voltak eddig jobbak, három vb-selejtezőt nyertek meg, míg a svájciak csak kettőt. Az Eb-selejtezőkön hajszálra azonos a mérlegük. Érdekes, hogy a viszonylag magas meccsszám ellenére az elmúlt húsz évben csak kétszer találkoztak, 2001-ben, Genfben a svédek 2-1-re nyertek, egy évre rá Malmőben döntetlent játszottak.

Janne Andersson válogatottjában Sebastian Larsson ezúttal nem játszhat az eltiltása miatt, valószínűleg Gustav Svensson helyettesíti majd. A svájciaknál a két rutinos védő, Stephan Lichtsteiner és Fabian Schär egyaránt eltiltott, Michael Lang és Johan Djourou az evidens választás a helyükre.

Svájc az 1954-es, hazai rendezésű világbajnokság óta egyszer sem jutott be a negyeddöntőbe. A svédek az ötvenedik vb-meccsüket játsszák majd, korábban csak tíz ország érte el ezt a számot. Mérkőzésszámukkal beérik a hollandokat, a világbajnoki címet nem nyert országok közül egyedül Mexikó áll már csak előttük. Az északi válogatott 1994 óta először kerülhet be a világbajnoki negyeddöntőbe. Azóta ez a harmadik világbajnokság, amelyen részt vesz, 2002-ben és 2006-ban is a nyolcaddöntőben esett ki, amiből az is következik, hogy huszonnégy év óta nem nyert egyik csapat sem mérkőzést az egyenes kieséses szakaszban. 1954 óta a svájciak a hatvanas években kétszer utolsók lettek a csoportjukban, majd 2010-ben sem jutottak tovább a négyesből. 1994-ben, 2006-ban és 2014-ben a nyolcaddöntő volt nekik is a végállomás.

Most ellenben egyikük világbajnoki negyeddöntős lesz Szentpéterváron, s várja majd, Angliával vagy Kolumbiával mérkőzhet szombaton az elődöntőért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×