eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
TBILISI, GEORGIA - JUNE 27: Georgians celebrate with car convoys after their team qualified for the last 16 stages following a victory in the UEFA EURO 2024 group stage match against Portugal on June 27, 2024 in Tbilisi, Georgia. (Photo by Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Davit Kachkachishvili/Anadolu via Getty Images

Tbilisziben az éjjel soha nem érhet véget – gigantikus prémiumot kapnak a grúz focisták

Grúzia labdarúgó-válogatottja először szerepel Európa-bajnokságon, s mivel szerda éjjel az E csoport zárófordulójában 2-0-ra nyert Portugália ellen, továbbjutott a nyolcaddöntőbe.Az ország futball-lázban ég.

Április végi hír volt, hogy a grúz válogatott több mint négymilliárd forintnak megfelelő pénzjutalmat, harmincmillió larit kap, ha továbbjut csoportjából. A bejelentés azt is tartalmazta, hogy a gárda a kieséses szakaszban további harmincmillió larit kap minden győztes mérkőzésért – írja a Magyar Nemzet.

A kaukázusi ország csapata azzal jutott ki története során először a kontinenstornára, hogy március 26-án, hazai pályán gól nélküli döntetlent követően büntetőpárbajban legyőzte Görögországot a pótselejtezőben. Irakli Kobakidze miniszterelnök a siker után bejelentette, hogy a válogatott játékosokat a Becsületrenddel tüntetik ki.

Most újabb kitüntetésre számíthatnak, hiszen a Törökország ellen balszerencsés körülmények között elveszített első Eb-mérkőzés után előbb döntetlent értek el a grúzok Csehország ellen, majd szerda éjjel 2-0-ra legyőzték a már biztos továbbjutóként erősen tartalékos Portugáliát, a grúz fővárosban, és ezzel – éppen a magyarokat kiszorítva a legjobb 16 közül – bejutottak a nyolcaddöntőbe.

Tbilisziben és Batumiban is hatalmas ünneplés kezdődött a váratlan győzelem után. Az emberek az utcákra tódultak, az ország nevét skandálták – grúz nyelven ez Sakartvelo –, nemzeti zászlókat lengettek az autók ablakaiból is, és tűzijátékok kezdődtek.

"Ez egy valóságos csoda, a fiúk csodát tettek, és többet érdemelnek annál, mint hogy csak köszönetet mondjunk nekik" – nyilatkozta Irakli Kobakidze újságíróknak, és a miniszterelnök szavai előrevetítik a nagy jutalmazást.

"Ahol van hit, cél, önzetlen odaadás és a győzelem szelleme, ott a győzelem!" – írta Szalome Zurabisvili államfő a Facebookon, miután személyesen gratulált a játékosoknak.

Grúzia válogatottja a nyolcaddöntőben hétfőn a spanyolokkal találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×