eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyar szurkolók a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. június 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Illyés Tibor

A pályán 0-3 lett, de nem ez az igazi eredmény

Nyolcvan perc reménykedés és egy lesgólnyi öröm jutott a magyar fociszurkolóknak Portugália ellen. A drukkerek már most a következő Eb-mérkőzést várják.

Az élet kevés területén lehet átélni akkora fordulatokat olyan rövid idő alatt, mint a sportban. A drámai pillanatokat csak fokozza, ha azt egy közel megtelt Puskás Arénában, 55 ezer néző együtt tapasztalja. Márpedig kedd este nagy érzelmi hullámvasút volt a magyar–portugál Európa-bajnoki csoportmérkőzés.

A találkozó 80. percében ugyanis egyszerre ugrott talpra több tízezer magyar a helyszínen – és vélhetően több millió országszerte –, amikor Schön Szabolcs egy csel után kilőtte a rövid sarkot. Mint azonban kiderült, egyméteres lesről indulva, így a gólt nem adták meg. Pár másodpercig lehetett csak ünnepelni: a B-középben a pirotechnikai eszközök is előkerültek, repültek a söröspoharak, egy drukker pedig be is szaladt a pályára boldogságában, aztán bánatosan adta át magát a biztonsági őröknek – a hajráról már le is maradt. Mindenki a fejét fogta és hitetlenkedett a korai gólöröm után.

Négy perccel később pedig mély letargia költözött a stadionba, miután a portugálok megszerezték a vezetést. Rafa Silva labdája Szalai Attiláról pattant Raphael Guerreiro elé, a hátvéd lövése pedig Willi Orbán talpán változtatott irányt, így került a hálóba. Emlékezhetünk rá, hogy öt évvel ezelőtt a magyarok szereztek két megpattanós gólt is a portugálok elleni Eb-meccsen, most viszont a szerencse oldalt váltott.

Pedig úgy tűnt, megdolgoztak ezért a szerencséért a magyarok, hiszen addig stabilnak tűnt a csapat, a védekezés többnyire rendben volt, és amikor éppen nem jött tisztázó láb, akkor Gulácsi Péter védett bravúrosan. A második félidőben már bátrabban támadtak a hazaiak, többször is megdolgoztatták Rui Patriciót. Minden jel arra mutatott, hogy megismétlődik az egy nappal korábbi meccs, a magyarok is el tudják rontani a címvédő játékát, ahogy azt a svédek tették a spanyolokkal, és egy döntetlen lehet ennek a jutalma. Nem lett.

A csalódottság és a döbbenet Guerreiro gólja után csak tovább nőtt, hiszen Cristiano Ronaldo is betalált, ráadásul kétszer is. Az biztos, hogy az ötszörös aranylabdás és immár ötszörös Eb-résztvevő, ezzel pedig újabb rekordot megdöntő csatár nem fog népszerűségi versenyt nyerni Budapesten: már a bemutatáskor is ő kapta a leghangosabb füttyszót, góljai után pedig csak a szerencsének köszönhette, hogy nem találták el műanyag pohárral az elkeseredett szurkolók. Persze Ronaldót ez sosem zavarta.

A hazai szomorúság azonban egy ilyen 0-3 után sem tartott sokáig. A válogatott így is olyan köszöntést kapott, mintha győzött volna. Aztán a büfében várva arról beszéltek a drukkerek, hogy szombaton, a franciák ellen újra jönnek, és rajtuk akkor sem fog múlni, szurkolnak, amíg a hangjuk bírja. Hiszen ezt a részben budapesti Eb-t és ezt a magyar válogatottat látni kell. Mert kedd este sem Ronaldo vagy Bruno Fernandes vonzott ki 55 ezer nézőt, és szombaton sem Kylian Mbappé vagy Paul Pogba miatt telhet meg a stadion, hanem többek között Szalai Ádám és Sallai Roland miatt. Ezt a köteléket, amely már egy ideje kialakult és az utóbbi években csak erősödött a drukkerek és a válogatott között, egy ilyen vereség sem fogja gyengíteni, és ez talán fontosabb eredmény egy esetleges döntetlennél is.

Budapest, 2021. június 15.
A magyar válogatott tagjai megtapsolják a szurkolókat a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. június 15-én.
MTI/AP pool/Illyés Tibor
A magyar válogatott tagjai megtapsolják a szurkolókat a mérkőzés végén MTI/AP pool/Illyés Tibor

Ha a válogatott nem is, Budapest és az aréna remekül vizsgázott első Európa-bajnoki meccsén. Sokan megfogadva a tanácsot, a tömegközlekedést választották, vagy gyalogoltak, és időben érkeztek a találkozó előtt. A beengedés a lázméréssel és az ellenőrzéssel együtt zökkenőmentesen zajlott. Egyedül a büfék előtt alakultak ki hosszabb sorok, de a többség itt is türelmesen várt.

A stadion este gyorsan kiürült, a taktikai elemzés a közeli kocsmákban folytatódott, de itt sem a letargia volt jellemző, hanem a morfondírozás azon, hogyan lehet eredményesebb az együttes, miért nem játszott Nikolics Nemanja vagy Holender Filip. Ezúttal persze nem állították le a villamost a Nagykörúton, nem volt össznépi vonatozás és spontán utcabál sem, amit 2016-ban lehetett látni, de talán mindenki úgy volt vele, ezt a büszkeségre és további reménykedésre okot adó bő 80 percet nem lehet tőlünk elvenni.

A Thököly úton egy maroknyi portugál csoport ünnepelte a sikert, zászlót lobogtatva, a velük beszédbe elegyedő magyarok pedig sportszerűen gratuláltak, és gyorsan a tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklósra terelődött a téma. A Keleti pályaudvar oldalában is üldögélt néhány meggypiros mezes drukker, a lesgólról – mi másról – beszéltek még jócskán a lefújás után is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×