eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Scheibenhardt, 2017. június 12.Német rendőrök egy járművet ellenőriznek a német-francia határon Scheibenhardt közelében 2017. június 12-én. Németországban egy hónapra visszaállították a határellenőrzést az ország valamennyi határszakaszán a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 vezetőinek júliusi csúcstalálkozója miatt. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Váratlan akadály a magyar szurkolók előtt: határellenőrzést vezet be a foci-Eb-re Németország

Az UEFA elnöke szerint a mostani „őrült időkben” a biztonság jelenti a legnagyobb aggodalmat.

Németország azt tervezi, hogy meghosszabbítja a migráció megfékezése érdekében tavaly ősszel bevezetett ellenőrzéseket a keleti határán, és a 2024-es futball Európa-bajnokság idején valamennyi határszakaszára kiterjeszti azokat.

"Az illegális migrációs adatok csökkentek, de még mindig sok menedékkérelmet regisztrálunk. Ezért úgy gondolom, hogy ismét ki kell majd terjesztenünk az ellenőrzéseket " – mondta Nancy Faeser német belügyminiszter múlt héten az Euractiv beszámolója szerint.

Németország tavaly szeptember végén vezetett be szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a Lengyelországgal és Csehországgal közös határain, míg az Ausztriával közös határán a 2015-ös migránsválság óta állandó ellenőrzések vannak. Ennek a lépésnek a hatására Németország keleti szomszédai is ellenőrzéseket vezettek be a Szlovákiával közös határaikon, hogy megállítsák a nagyrészt Szerbia felől Magyarországon át érkező menekülteket. Az intézkedéseket félévente értékelik, és azokat Brüsszelnek újra jóvá kell hagyni. A most hatályos ellenőrzések esetében a hat hónapos időszak március végén jár le.

Nancy Faeser beszélt arról is, hogy Németország valószínűleg szigorítja majd a nyári labdarúgó Európa-bajnokság idején is szigorítja a határellenőrzéseket. A tornát június 14. és július 14. között rendezik tíz német városban.

"A vendéglátó országok általában hajlamosak megvédeni magukat, ezért valószínűleg ellenőrzéseket fogunk bevezetni minden szomszédunkkal közös határunkon" – nyilatkozta.

Az Eb mérkőzéseire összesen 2,7 millió nézőt várnak, és további hétmillió szurkolóval számolnak a városok központjaiban kialakított közösségi zónákban a kivetítők előtt. Tervek szerint a résztvevő országokból is érkeznének rendőrök, akik segítenék a honfitársaik mozgását és biztosítását.

A biztonsági kérdésekkel az európai szövetség, az UEFA is alaposan foglalkozik. Aleksander Ceferin elnök már többször találkozott a német belügyminiszterrel, és a hátralévő hetekben is rendszeres lesz az egyeztetés.

„Fontos, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a világpolitikai helyzet változásait és annak lehetséges hatásait. Szorosan együttműködünk a német kormánnyal, az európai rendőrségi és biztonsági hatóságokkal, valamint más érintett nemzetközi szervekkel, hogy elkerüljük az esetleges kockázatokat, és biztosítsuk a résztvevők és a nézők biztonságát” – fejtette ki egy korábbi interjúban az UEFA-elnök.

Ceferin szerint a jelenlegi „őrült időkben” a biztonság jelenti a legnagyobb aggodalmat. „Nem csak a stadionok miatt félek, sőt, biztos vagyok abban, hogy azok védettek lesznek, de gondolni kell a városokban tartózkodó szurkolókra is” – tette hozzá.

Az Eb biztonsági terveit már január közepén megvitatták, és Juliane Seifert belügyi államtitkár szerint nagy egyetértés fogadta a koncepciót. Hozzátette: a torna biztonsága a belügyminisztérium és a szövetségi kormány számára az egyik legfontosabb feladat. Szoros kapcsolatban állnak a tartományokkal és a biztonsági hatóságokkal, és megfelelőnek nevezte az előkészületeket.

Március végén dől el, hogy Izrael vagy Ukrajna is kijut-e az Eb-re – egy pótselejtezős ágon vannak, így csak az egyik válogatott lehet ott Németországban. Ezt követően a biztonság növelésének kérdése újra napirendre kerülhet.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×