eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PORTO, PORTUGAL - MAY 28: Thomas Tuchel the head coach / manager of Chelsea talks to Zsolt Low the assistant head coach / manager of Chelsea during the Chelsea FC Training Session ahead of the UEFA Champions League Final between Manchester City FC and Chelsea FC at Estadio do Dragao on May 28, 2021 in Porto, Portugal. (Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images)
Nyitókép: Matthew Ashton - AMA//Getty Images

Thomas Tuchelnek eddig külföldön jobban ment, mint Németországban

Megszületett a hivatalos bejelentés a Bayern München részéről is: a klub felmentette Julian Nagelsmannt a vezetőedzői posztról, utóda Thomas Tuchel lett.

A 49 éves Thomas Tuchel 2017. május 30. óta nem dolgozott a német futballban. Tulajdonképpen fura, mégis igaz: idegenben, külföldön, eddig sokkal eredményesebben tevékenykedett, mint a Bundesligában. Igaz: eddig még nem vezette a Bayern Münchent.

Játékosként szerény pályafutást mondhatott magáénak, 24 évesen visszavonult térdsérülése miatt. Az Augsburg második csapatánál kezdett edzőként dolgozni, majd 2009 és 2014 között a Mainz edzője volt. Négy éven keresztül Szalai Ádám volt az egyik csatára, sőt a legjobb, az utolsó idényében a magyar válogatott 13 gólt szerzett, a csapata egyik legjobbja volt.

Tuchel 2014 tavaszán, nem látva a további előrelépés lehetőségét, kérte, engedjék el szerződéséből, annak ellenére, hogy még egy éve hátravan. A Mainz vezetői, ha nem is az elsőre és nem is boldogan, de teljesítették a kérést. Az edző következő állomáshelye, közel egyéves kihagyás után, a Borussia Dortmund lett, ahol Jürgen Klopp örökébe lépett. Eddigi hazai pályafutása során ott érte el a legnagyobb sikereket, az első idényben döntős, a másodikban győztes lett a Német Kupában.

Utóbbi siker után három nappal a Dortmund szerződést bontott vele, mint akkor írta a német sajtó, nem volt jó viszonyban a vezetőkkel, különösen az ügyvezetővel, Hans-Joachim Watzkéval. Watzke „nehéz természetűnek” titulálta Tuchelt, aki viszont azért neheztelt főnökére, mert az engedett az UEFA nyomásának és hajlandó volt lejátszani egy nappal a csapatbuszt, illetve az azon ülő játékosokat veszélyeztető bombatámadás után a Monaco elleni BL-negyeddöntőt. Nem értettek egyet ketten az átigazolási front történéseivel sem, Tuchel nehezményezte Hummels, Gündogan és Mhitarjan elengedését is.

Az edző ismét majdnem egy évet pihent, majd elfogadta a Paris Saint-Germain ajánlatát – annak ellenére, hogy a Bayern München is hívta –, akkor került Löw Zsolt is a stábjába. A PSG-nél két és fél szezont töltött, ahogyan mondani szokták, telerakta a vitrinjét trófeákkal. Összesen hat francia sorozatot nyert meg, mind a két teljes idényében bajnok lett. A legeredményesebb szezonjában, a 2019–2020-asban, bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ám csapata a lisszaboni döntőben 1-0-ra kikapott a Bayern Münchentől.

A sikerek ellenére ott sem sikerült mindenkivel jó kapcsolatot ápolnia, a sportigazgatóval, a játékosként világbajnok brazil Leonardóval való ellentéte végül az állásába került, még hogyha azóta a klubtulajdonos, Nasszer al-Khelaifi be is látta, hogy túl könnyen mondtak le az edzőről. Tuchel és az általa vezetett szakmai stáb 74,3 százalékos győzelmi mutatót ért el a PSG-nél.

Menesztése után nem maradt sokáig munkanélküli, ezúttal nem várta ki a szokásos egy évet. Harminchárom nappal párizsi távozása után leszerződött a Frank Lampard utódját kereső, londoni Chelsea-hez.

Az első, ráadásul csonka idény fantasztikusan alakult: a Kékek megnyerték a Bajnokok Ligáját, s döntőt játszottak az FA-kupában is. A másodikban az UEFA Szuperkupát és a klubvilágbajnoknak járó serleget hódította el a Chelsea, amely döntőbe jutott az FA-kupában és a Ligakupában is. Thomas Tuchelt a FIFA Best Gáláján 2021 legjobb edzőjének választották. Azok után, hogy állástalanul kezdte azt az esztendőt.

2022. szeptember 7-én, már a Chelsea tulajdonosváltása után kényszerült távozni a klubtól – ebben állítólag közrejátszott magánéletbeli kilengése is – egyébként a szezon addigi rövid szakaszában jobb eredményeket ért el, mint azóta az utóda. Graham Potternek eddig 40 százalékos a győzelmi mutatója a Kékek élén, Tuchelnek a bő másfél év alatt, kereken 100 mérkőzésen dirigálva, 60 százalékos volt.

Thomas Tuchel 2025 nyaráig szóló szerződést fog kapni Münchenben, hétfőn vezet majd először edzést új állomáshelyén. Első mérkőzésén éppen a Borussia Dortmund ellen kell pályára lépni, az a csapat ellen, amely egy ponttal megelőzi a Bayernt a tabellán.

Nem lesz könnyű feladata, Nagelsmann, a tavaszi ponthullatás ellenére nem teljesített rosszul a Bayernnél. A hárompontos rendszer bevezetése óta csak Pep Guardiola, Hansi Flick és Carlo Ancelotti ért el jobb pontátlagot a csapattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×