eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vinícius Júnior, a Real Madrid (j) és Gerard Piqué, az FC Barcelona játékosa a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság, a La Liga 26. fordulójának 2020. március 1-i játéknapján a madridi Santiago Bernabeu stadionban. A madridi együttes 2-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez

Akár a bajnoki cím is eldőlhet az El Clásicón

Két El Clásicót játszanak még tavasszal, mindkettőt Katalóniában. A vasárnapi bajnokin kívül április 5-én is találkozik a két csapat, mégpedig a Király-kupa elődöntőjének visszavágóján, ott az első mérkőzést megnyerte a Bernabéuban Xavi együttese.

Ha már a legendás középpályásnál tartunk: amióta ő dirigálja a csapatot, nagyon jó Barça mérlege a legnagyobb rivális ellen. A rendes játékidőket, a 90 perceket tekintve csupán egyszer, az őszi bajnokin kapott ki, mégpedig Madridban, egy döntetlen mellett pedig négyszer nyert, beleértve egy Las Vegas-i felkészülési mérkőzést is. (A döntetlen a 2022. januári spanyol szuperkupa-találkozó volt, azt hosszabbításban a Madrid nyerte meg.)

Most mind a két csapat jó formában van, de az is tény, hogy a Madrid, október 20. óta csak minden második idegenbeli bajnokiját tudja megnyerni. Részben ezért is alakult ki a két csapat közötti nagy különbség. A Barcelona ugyanis, bár február 26-án meglepő vereséget szenvedett Almeríában („Az volt az idény leggyengébb teljesítménye” – mondta Xavi), a további kilenc eddigi 2023-as bajnokiját kivétel nélkül megnyerte.

Mégpedig „takarékos” teljesítménnyel: hatszor is 1-0-ra nyert, a védelem e nyolc megnyert mérkőzésen mindössze egy gólt kapott. (Az Almeríától is csak egyet.) Így aztán a mostani El Clásico nagy kérdése az is lehet, hogy fel tudja-e törni a Real Madrid ezt a védelmet?

Madridi vélekedések szerint, bármennyire is a Barcelona mellett szólnak az elmúlt hetek, hónapok eredményei, számai, egyet nem szabad elfelejteni. Carlo Ancelotti együttese igazi „döntős” csapat, a Real Madrid talán minden más csapatnál jobban tudja, érzi, hogyan kell egy nagy mérkőzést, egy döntőt megnyerni. Ez pedig, a maga szempontjából, felfogható döntőnek.

Az Opta elemző cég szerint – függetlenül attól, hogy a Madrid megnyerte a legutóbbi két mérkőzését a Camp Nouban, egy újabb siker olyan triplázást jelentene, amelyre korábban csupán egyszer volt példa – 42,9 százalékra adja a hazai csapat győzelmi esélyét és 94,2 százalékra a bajnoki esélyét. A Real Madrid győzelmének valószínűségét 28,3 százalékra becsüli, a „maradék”, a 28,8 a döntetlené. Magyarul: nagyjából ugyanakkora a valószínűsége az „X”-nek, mint a „2-es” –nek.

Ami a várható összeállításokat, illetve a hiányzókat illeti, Ousmane Dembélé és nagy valószínűséggel Pedri hiányozni fog a katalánok közül. Utóbbival kapcsolatban a két barcelonai sportnapilap, az El Mundo Deportivo és a Sport azt írta, ott lesz a keretben, az AS, Madridban, azt publikálta, hogy nem. Ez utóbbi felé mutat, hogy Pedri pénteken abbahagyta az edzést, s aztán nem került be a spanyol válogatott keretébe a hónap hátralévő részén esedékes meccsekre. A nagy pozitívum ellenben, hogy Robert Lewandowski már a múlt heti, az Athletic Bilbao elleni meccset is végig tudta játszani, felépült.

A várható kezdő tizenegy: Ter Stegen – Araujo, Koundé, Christensen, Balde – Gavi, Busquets, De Jong – Raphinha, Lewandowski, Ferran Torres.

A Madridnál Karim Benzema játéka a nagy kérdés, belesérült a Liverpoolnak lőtt góljába szerdán. Ancelotti nincs könnyű helyzetbe, nyilván szüksége lenne a francia aranylabdásra, de még nagyobb a tavasz hátralévő részében. S ha a meglévő sérülésére Benzema „rásérül”, akár hónapokra is kidőlhet. Pénteken nem edzett a csatár a társaival.

A vendégek várható tizenegye: Courtois – Carvajal, Militao, Rüdiger, Mendy – Modric, Tchouameni, Kroos – Valverde, Benzema (Rodrygo), Vinicius Júnior. Alaba és Álvaro nem harcképes.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×