eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A záróünnepség a Loszaíl Stadionban a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés előtt, 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szabados Gábor: Katar nem lett mintaállam, de sokat nyert a világbajnoksággal

Mennyire volt sikeres Katar, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), illetve a labdarúgó-közösség szempontjából a világbajnokság? Szabados Gábor sportközgazdászt kértük értékelésre.

Szabados Gábor szerint csak néhány év múlva lehet pontos választ adni arra, hogy mennyire volt sikeres a katari vb, de azért most is lehet már előrejelezni. A szakember megítélése alapján a közel-keleti emírség végeredményben jól jött ki a tornából, főként annak második fele miatt, amikor már a problémák helyett valóban a játékra terelődött a szó, jó mérkőzések követték egymást, a döntő pedig „káprázatos” befejezést hozott. Ugyanakkor a felmerült problémák árnyékot vetettek a vb-re, így nem sikerült elérni a remélt átütő sikert, illetve azt, hogy tökéletes mintaállamként tüntessék föl magukat – tette hozzá a sportközgazdász.

A nemzetközi média összképet tekintve Katar alapvetően pozitívan tudta magát eladni, és sikerült megalapoznia azt a hosszú távú célját, hogy régiós turisztikai központtá váljon, legyőzve a szomszédos országokat és városokat, köztük Dubajt is – vélekedett a szakember.

Szabados Gábor beszélt a mérkőzések hosszabb játékidejéről is, szerinte alapjába véve szakmai okai voltak annak, hogy jelentősen nőtt a játékidő, így adták vissza például a VAR miatt „elvesztegetett” perceket. A szakember szerint a FIFA szándéka azonban elégé visszás, és vannak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy ezt mennyire fogják alkalmazni a jövőben. Rámutatott: a FIFA, illetve a labdarúgás gazdasági érdekeit tekintve pró és kontra is vannak érvek, hiszen míg a szponzoroknak egyértelműen jó, ha hosszabb ideig látszanak, a televíziók már nem igazán vannak oda azért, ha kiszámíthatatlanná válik a közvetítés ideje. Szerinte a kérdést egyébként nem a pénz és a gazdaság, hanem szakmai alapon fogják eldönteni.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e olyan játékosok, akiknek feltűnően nőhetett-e az értéke, Szabados Gábor azt válaszolta, nyilván nem Messinek és Mbappénak, hiszen róluk eddig is tudható volt, hogy mire képesek. Azok a játékosok járhattak jól, akik kisebb válogatottakban játszanak, vagy egy nagyobb csapatban csak nemrégiben mutatkoztak be, és eddig nem voltak szem előtt. Szabados Gábor előbbire példaként Aissa Laidounit, a Ferencváros tunéziai játékosát említette, aki hazája válogatottjának egyik legjobbja volt a katari vb-n. Mindazonáltal arról sem szabad megfeledkezni, hogy

a nagyobb klubok ma már nem néhány meccs, egy világtornán nyújtott teljesítmény alapján igazolnak,

hanem tüzetesen megvizsgálják, hogy az adott játékos a saját klubcsapatában mire képes. Erre pedig már olyan statisztikai adatok állnak a rendelkezésre, hogy egy sportigazgatónak szinte ki sem kell mozdulnia az irodájából – magyarázta Szabados Gábor.

Vagyis ha Laidouni tovább tud lépni az NB I-ből egy nívósabb bajnokságba, az elsősorban az Európa-ligában nyújtott ferencvárosi teljesítményének lesz köszönhető, és legfeljebb az észrevételéhez volt az elég, hogy mit produkált a tunéziai válogatottban a katari vb-n – fogalmazott a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×