eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szubjektív emlkékezés a varázslóra, akit Törőcsik Andrásnak hívtak

Mészöly Kálmán fenoménnek nevezte, Várhidi Pál azt emlegette vele kapcsolatban, hogy egyszer a Barcelona ellen Cruyff és Neeskens is pályára lépett az ellenfélnél, de a közönség mégis Törőcsik megmozdulásait ünnepelte felállva. Baróti Lajos úgy emlékezett, hogy „akkoriban szinte mindenkit ismertem, aki csak labdába rúgott, de ilyen tehetség egy sem volt”. Mezey György úgy vélte, egy zseni volt a pályán, aki a génjeiben hordozta a játék minden elemét. Szombat délelőtt, életének 68. évében, elhunyt Törőcsik András.

Törő, Kese – így becézte mindenki, nincs olyan futballkedvelő ötvenen túl, aki ne hallotta volna, vagy ne tudná kinek címezték: „Táncolj, Törő!” Ő pedig táncolt, azaz cselezett, utánozhatatlanul lezser mozdulatokkal, hanyag elegenciával, már-már pimasz tökéletességgel. Kiss László, aki korábbi salgótarjáni NB I-es futballista – később kiváló újságíró – szokta volt mondani: „A kor többi magyar sztárját elismertük, tiszteltük, de a képességeiket emberi léptékűnek láttuk. Törő más volt. Ő úgy és olyanokat csinált, ami utánozhatatlan.”

A BVSC (1967–1974), az Újpesti Dózsa (1974–1985), a Montpellier (1985–1986), a Volán SC (1988), a North York Rockets (1988), az MTK-VM (1989) és a Magyar Kábel (1994) játékosa volt.

1974. október 16-én, a Pécsi MSC ellen góllal mutatkozott be az élvonalban, Dunai III Ede és Tóth András előtt a Fazekas, Törőcsik, Bene, Zámbó négyes rohamozta Rapp Imre kapuját.

A következő két évtizedben rengeteg jó mérkőzése volt, de vitathatatlan, hogy pályafutása csúcspontját 1976 és 1979 között élte meg.

Ehhez az időszakhoz kapcsolódnak – majdnem kivétel nélkül – a legemlékezetesebb mérkőzései, emeljünk ki azok közül ötöt.

1976. október 23-án Zalaegerszegen nyert az Újpesti Dózsa, 10 000 néző előtt 5-1-re. Törő mesterhármast szerzett, a Népsport a címlapján hirdette: „Törőcsik egy perc alatt két gólt lőtt”. Érdemes felidézni a korabeli gólleírásokat a sportnapilapból: „A 49. percben Dunai III labdájával Törőcsik elhúzott Mihalecz mellett – a beállás el is esett –, a középcsatár nagy lendülettel tört kapura, aztán még két védőt kicselezett, megvárta, míg Bolemányi kijött a kapujából, majd nyolc méterről a kapu közepébe lőtt.” Vagy: „Pusztai röviden adta a labdát, Antoni nem érte el, Törőcsik viszont igen, egy csellel becsapta Antonit, középen megindult, s aztán 14 méterről Bolemányi mellett laposan a kapu közepébe helyezett.” S nem utolsósorban: „Tóth András remekül húzott el a bal oldalon, jól adott középre és Törőcsik mintegy 8 méterről, előre vetődve a jobb sarokba fejelte a labdát.”

A válogatottban az egyik legjobb játékát a jugoszlávok ellen nyújtotta, 1977. október 5-én. Két parádés gólt szerzett a nagyszerű, Dzsajicsot, Surjakot, Bogicsevicset, Borotát, Szusicsot is felvonultató Kékekkel szemben. Az egyiknél elképesztő bravúrral pörgette fel magának a labdát, úgy lőtt a hálóba. A másiknál – nem gyakran tett ilyet –, a tizenhatoson kívülről rúgta a labdát a kapuba.

Akadt egy specialitása: elképesztő érzékkel tudta a kapus felett kicentizve átemelni a labdát. A jugoszlávok elleni meccs után alig egy héttel, a svédekkel játszott a magyar válogatott. Baróti Lajos csapata már 2-0-ra vezetett, amikor a 79. percben…„Töröcsik a középcsatár helyén a kezdőkörtől egyedül tört kapura, Hagberg kétségbeesetten kiindult, a középcsatár 18 méterre a kaputól futtában alárúgott a labdának, s az a kapus fölött átjutva, a kapu közepébe hullott.”

Ha valaki azt gondolta volna akkor, hogy ilyet azért nem minden héten rúg valaki, a következő szerdán jött a nagy mutatvány, a világhírű baszk kapus, az Európa-bajnok Iribar ellen:

„Törőcsik a félpályától indult el, ördöngös testcselekkel egymás után csapta be a védőket, majd a 16-osnál jobbra cselezett, tisztára játszotta magát, futás közben felnézett, látta, hogy Iribar kiindul, s a rövid sarkot zárja, ezért alányesett a labdának – ugyanúgy, mint a svédek elleni válogatott mérkőzésen –, és az 15 méteres röppálya után, Iribar fölött, a hosszú sarokba, a kapu jobb oldalába hullott.” A közönség hosszú perceken át tapsolt!

De nem csak akkor játszott csodálatosan. Aki megélte, aki ott volt, nem feledheti azt a jelenetsort, amikor Steiner, az 1. FC Köln később világbajnoki címet nyerő védőjét cselezte úgy ki, hogy a hátvéd megszégyenülten mászott utána a jobbhátvéd helyén.

Talán az október volt igazán az ő hónapja – hiszen ezt a mérkőzést is az esztendő tizedik hónapjában játszották, 1983-ban. Bő félóra elteltével Tóth József előre ívelte a labdát, a balszélső helyére, üres területre. „Törő” rárajtolt, átvette, majd amikor háttal volt az alapvonalnak, talppal hirtelen hátra tolta. A mellette szorgoskodó Steiner elkaszálni sem tudta. Az újpesti kilences után eredt, erre Törőcsik úgy csinált, mintha be akarná adni a labdát, Steiner dobta is magát az elképzelt röppályára. Ám a Megyeri út kedvence visszavette a labdát, aztán jobbal hajszálpontosan középre emelt. Kiss Sándor megelőzte a védőjét, s nyolc-kilenc méterről az akkor már Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Toni Schumacher kapujába fejelte a labdát. Vagy öt percen keresztül zúgott a stadionban a legendássá vált „Táncolj, Törő!” kiáltás, a címzett pedig meghallgatta a kérést.

A 43. percben észrevette a kaputól jó 30-35 méterre, hogy Kisznyér Sándor otthagyja neki a labdát. Gondolt egyet, s miután látta, hogy a középpályás sprintelni kezdett a Köln büntetőterülete felé, mérnöki pontossággal beemelte a labdát az üres területre. Kisznyér a mai számítógépes játékok szereplőjeként sem kaphatna pontosabb passzt, megszelídítette a labdát, majd a bal felső sarokba emelt. A labda a keresztlécről pattant a kapuba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×