eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

„Exatlon-szerűség” válthatja a lovaglást az öttusában

Fábián László, a MOB sportigazgatója úgy tudja, 2024 után valamiféle „Exatlon-szerűség” válthatja a lovaglást az öttusa nemzeti és nemzetközi versenyein. Az elképzelést nem tartja ördögtől valónak, de úgy gondolja, hogy volna annál egyszerűbben is kivitelezhető elismert versenyforma, ami már utat tört magának a sport világában.

„Nem korteskedek az Exatlon mellett, mert nekem a lovaglás kitessékelése az öttusa alapsportágai közül komoly szívfájdalmat okozott, ráadásul félelmet is a sportág jövője miatt, azt viszont nem vonom kétségbe, hogy amit a képernyőkön látunk, az embert próbáló ügyességi és extrémsportnak is tekinthető. Méghozzá olyannak, amihez kiváló állóképességre, kitartásra, erőre és gyorsaságra van szükség, másszóval általánosan jó felkészültségre. Az a hírforrás, az insidethegames.biz, amiből tájékozódtam, nem bocsátkozott részletekbe, így csak következtetni lehet arra, hogy az Exatlonhoz hasonlítható versenyforma a jövőben a „kombihoz”, a lézerlövészetes futáshoz kapcsolódna, mert máshoz aligha lehetne hozzáilleszteni. Kíváncsian várom a hivatalos megerősítést vagy a cáfolatot, addig is megfontolandónak tartom az E-sport lehetőségeinek a tanulmányozását. A programozók szerintem meglehetősen rövid idő alatt tudnának elkészíteni egy olyan videójátékot, ami a „kiátkozott” lovasszámot testesíti meg, és hozná vissza az öttusába, ugyan lovak nélkül, de legalább a lovaglás iránti tisztelet jeléül”- hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Fábián László, aki öttusázó pályafutása alatt olimpiai, világ- és Európa-bajnoki győzelmeket is aratott.

Az éppen Pekingbe készülő sportigazgató álláspontját megismerve az SzPress Hírszolgálat annak is utánajárt az UIPM monacói főhadiszállásán, hogy a javaslatok ismeretében mikorra várató az öttusasportot kormányzó nemzetközi szövetség türelmetlenül várt bejelentése a lovaglást a 2024. évi párizsi olimpia után felváltó új sportágról, ezt követően pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az a döntése, amely szentesíti az új forgatókönyvet.

Ami biztos: a február 4-én kezdődő és 20-án záródó pekingi téli olimpiai játékok alatt a NOB legfeljebb csak tanulmányozni fogja a cserével kapcsolatos elképzeléseket, ami nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egy így vagy úgy átalakított legújabb öttusa tesztelése már 2022-ben ne kezdődne el. Először is az ötödik versenyszámmal foglalkozó nagylétszámú nemzetközi munkacsoportnak kell dűlőre jutnia, ha ez már megtörtént, csak akkor kerülhet a kimunkált javaslat az UIPM végrehajtó bizottsága elé, majd ezt követően érkezhet el a végső szót kimondó közgyűlés napja, amelyre ez év novemberéig kell várni. Ha addig nem alakul ki „forradalmi helyzet”, következhet a NOB szentesítése, nem előbb, mint 2023-ban. Ebből aztán az is következik, hogy az öttusa „sokadik” változatára rohamléptekben kell majd a versenyzőknek felkészülniük, nem egészen két év leforgása alatt.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×