eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Cristiano Ronaldo, a Juventus csatára, miután gólt szerzett a Cagliari ellen az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. január 6-i mérkőzésén Torinóban.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

A Juventus, négy-öt csapat ellen

Ma este, a Fiorentina–Torino mérkőzéssel kezdődik a Serie A 89. ligarendszerű, egyben az olasz labdarúgó-élvonal 119. idénye. Az elemzők szerint a Juventus, amely 2011 nyara óta minden bajnokságot megnyert, továbbra is az első számú favorit, de minden korábbinál nehezebb dolga lehet.

Az átigazolási időszak eddig felettébb csendesen zajlott, hátra van még nagyjából két hét belőle, várhatóak további változások. Minden nagy klub tárgyal még, a lapokban biztosnak vélt játékosmozgások egy része is még folyamatban van. Ilyen, például, a nápolyi Arkadiusz Milik az AS Romába, vagy a farkasoktól Edin Džeko a Juventushoz szerződése, vagy az Internél Diego Godin távozása és Arturo Vidal érekezése, a Milannál a Celtic norvég védőjének, Kristoffer Ajernek a kölcsönvétele – s alakulhat még más, most még nagy titok övezte más átigazolás is.

Az élcsapatok közül egyedül a Juventus, a teljes mezőnyből még további négy csapat (Cagliari, Torino, Parma, Genoa) váltott edzőt. Ismert, hogy a bajnokcsapatot Andrea Pirlo vette át Maurizio Sarritól, ez a lépés ugyan kétségtelenül meglepő volt (bár ma már kevesen írják a véletlen számlájára, hogy Sareri menesztése előtt Pirlo az U23-as csapat élére szerződött.), ugyanakkor beleillik az új vonulatba: az élvonalbeli olasz klubok a korábbinál bátrabban szerződtetnek jeles játékosmúlttal, de szerény edzői tapasztalattal rendelkező jelölteket. A korábbi válogatott játékosok közül Andrea Pirlón kívül Gennaro Gattusónak, Pippo Inzaghinak, öccsének, Simonénak, Eusebio Di Francescónak, Giovanni Stroppának, Fabio Liveraninak, Antonio Conténak is lesz csapata a 2020–2021-es Serie A-ban. Ellentétben, például az angol bajnoksággal, túlsúlyban vannak a hazai edzők: a három külföldiből Szinisa Mihajlovics élete nagyobb részét már Itáliában töltötte, a horvát Ivan Jurić húsz éve az olasz futball szereplője, egyedül a tavaly az AS Romát átvevő Paulo Fonseca (viszonylag) új fiú.

A három újonc közül a Benevento és a Crotone az ország déli részének futballját erősíti, utóbbi, miután a Bari vagy a Lecce sincs az elitben, a legdélibb résztvevője a mostani Serie A-nak. A Spezia abszolút újonc, a feljutással teljesült a tiszteletbeli elnök és tulajdonos, a Nigériába települt sikeres üzletember, Gabriele Volpi nagy álma. (Volpi neve a vízilabda hívei számára is ismerős lehet, övé volt a Pro Recco is, egyébként 1943-ban Reccóban született.) A „kis sasoknak” (Aquilotti ) nem lesz könnyű bennmaradni az elitben, főleg, hogy legalább az idény feléig a hazai meccseit a majdnem 200 kilométernyire lévő Cesenában játssza majd, saját stadionja felújítása miatt.

Az előző idény legjobbjai közül a Juventustól távozott Pjanić, Matuidi és Higuaín, érkezett Arthur (Barcelona), Kulusevski (Parma), Correia (Manchester City), McKennie (Schalke) és Luka Pellegrini (Cagliari). Közülük utóbbinak van a legjobb esélye, hogy alapemberré váljon, főleg, hogy Alex Sandro egyelőre sérült. Arthur esetében kérdés, hogy brazíliai, vagy barcelonai formáját mutatja-e. Cristiano Ronaldo távozásáról pletykáltak, de a jelek szerint alap nélkül. Az ő formája, gólereje, döntő lesz a Juve szempontjából.

Az Internazionalétól távozott a nigériai Moses és Biraghi, érkezett Asraf Hakimi (Real Madrid), és Aleksandar Kolarov (AS Roma), de várható még Arturo Vidal szerződtetése is. Lautaro Martínez ügye egyelőre „leült” a Barcelonánál. Visszatért a Bayerntől Ivan Perišić

A Laziónál nagy kérdés, hogy a csapat vissza tudja-e nyerni a márciusi felfüggesztés előtti formáját, s hogy Ciro Immobile átmenti-e az új szezonra is elképesztő gólképességét. A keret nem sokat változott. Berisha (Reims), Vargić (Koper) és Guerrieri (Salernitana)

A Napolitól távozott Karnezis (Lille), Allan (Everton) és Callejón, de érkezett, mégpedig elképesztő, 70 millió eurós összegért a nigériai Victor Osimhen (Lille), továbbá Rrahmani (Verona), és Petagna (SPAL).

Az Atalanta nagy vétele a magyarok ellen az orosz válogatottban gólt szerző Mirancsuk (Lokomotiv), további új szerzemények: Muratore (Juventus U23), Pessina (Verona), Romero (Juventus). A belga Timothy castagne elment a Leicester Citybe.

Az AC Milan lemondott öt játékosról – Rodriguez (Torino), Begović (Bournemouth), Plizzari (Reggina), Brescianini (Entella), Bonaventura (Fiorentina) – leszerződtette ellenben Pierre Kalulut (Lille), Sandro Tonalit (Brescia) és Brahim Diazt (Real Madrid). S persze a lényeg: maradt Zlatan Ibrahimović.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×