eur:
394.19
usd:
369.08
bux:
65618.17
2024. április 23. kedd Béla

Ezért emlegetik ma a Bayern Münchennél 1976-ot

Negyvennégy éve már: 1976. május 12-én – Palotai Károly játékvezetése mellett – a Bayern München egy francia csapat ellen szállt harcba az európai klubfutball első számú trófeájáért. Ma este hasonló a képlet: a Bayern egy francia klub ellen. Csak a Saint-Étienne nevét kell „átírni” a Paris Saint-Germainére.

„Normális esetben” talán a glasgow-i mérkőzés több szereplője is díszvendég lenne a lisszaboni Estadio da Luzban, de hát a mostani körülmények rendkívüliek. Zárt kapus mérkőzés, pontosan meghatározott körű és számú szereplővel. Karl-Heinz Rummenigge, mint a Bayern klubvezetője így is ott lesz a lelátón, Uli Hoeness, mint a klub történetének (Franz John, Siegfried Herrmann, Kurt Landauer, Wilhelm Neudecker és Franz Beckenbauer utáni) hatodik tiszteletbeli elnöke is valószínűleg – de nem azért, mert főszereplők voltak 1976-ban.

Negyvennégy év alatt szinte minden megváltozott a futballban.

Hajdanán a francia bajnok Saint-Étienne nem volt szegény csapat, de nem számított a legtehetősebbek közé. Ma már – az Atalanta negyeddöntőjére gondolva tegyük elé: szinte – elképzelhetetlen, hogy olyan csapat a legszűkebb elitbe kerüljön a bajnokok ligájában, amelynek a pénzügyi ereje nem kiemelkedő.

Az elmúlt napokban többször is megjelent a nemzetközi sajtóban, hogy a Paris Saint-Germain két szupersztárjának, Neymarnak és Kylian Mbappénak a vételára egyenként is több volt, mint a Bayern az Lyon elleni elődöntőben szerepelt kezdő tizenegyének összesített vételára, de azért a német rekorderbajnok még a katari pénzen a kontinens legjobbjai közé emelkedő PSG-vel szemben sem szegény rokon. Sőt… A Deloitte listája szerint a Manchester United, valamint a két spanyol, a Barcelona és a Real Madrid után a világ negyedik leggazdagabb labdarúgó-.klubja.

Két német edző irányít majd a kispadról,

ilyen 2013-ban, a londoni Bayern–Borussia Dortmund BL-döntőben fordult legutóbb elő ebben a sorozatban. Jupp Heynckes és Jürgen Klopp akkor, Thomas Tuchel és Hans-Dietrich Flick most. Utóbbi kettő pályafutása soha nem találkozott, Tuchel nem volt számottevő futballista, Flick igen, 1987-ben BEK-döntőt is játszott. (Flick pályafutásában két olyan állomás is akad, amelyik a PSG másodedzőjeként a döntőre készülő Löw Zsoltéban is, de ő 2000 és 2005 között dolgozott a Hoffenheimnél, a korábbi magyar válogatot védő 2006-ban ment oda játszani. Flick 2006-ban került Salzburgba, ahol Löw 2012 és 2015 között dolgozott.)

Ma este 9 órakor: Bayern München–PSG

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagy amplitudóval leng ki a forint

Nagy amplitudóval leng ki a forint

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×