eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, miután csapata 1-1-re egyenlített a Bayern München ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2019. szeptember 14-i mérkőzésen Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Gulácsi Péter ezúttal a siker kapujában

Ma este a Tottenham új stadionjában lép pályára az RB Leipzig csapata, a klub történetének első, a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában vívott mérkőzésén. Kulcsfeladat vár a lipcseiek magyar kapusára, Gulácsi Péterre.

Az elmúlt másfél évben Gulácsi az RB Leipzig legjobb játékosa a tekintélyes Kicker osztályzatai alapján. Nem meglepő, hogy az AFP is vele készített interjút a nagy mérkőzés előtt. Ebben a kapus beszélt arról, hogy kivételes lehetőséget jelent a csapat számára Angliában játszani. Az RB Leipzig eddig hat ellenféllel játszott 2017 ősze óta a királykategóriában, a Premier League-hez tartozó rivális még nem volt köztük. Olyan tekintélyes sem, mint a legutóbbi sorozat döntőse. (2017 őszén a Porto, a Beşiktaş és a Monaco, 2019 őszén pedig a Benfica, a Lyon és a Zenit volt a négyesében.)

Gulácsi megjegyezte, nagyon nehéznek ígérkezik a Tottenham elleni mérkőzés, de pontosan azért küzdöttek, hogy ilyen meccseik lehessenek.

Az RB Leipzig 2009-ben még a német futballpiramis ötödik szintjén szerepelt, onnan rakétázott fel viharos gyorsasággal az elitbe. A keret kulcsjátékosai közül a magyar kapuson kívül a svéd Emil Forsberg, a dán Yussuf Poulsen, az osztrák Marcel Sabitzer és két német, Lukas Klostermann és Marcel Halstenberg is játszott még a második ligában is az RB Leipzigben. A lipcsei klub 2016-ban került fel a Bundesliga 1-be, három idényéből kettőben kiharcolta a Bajnokok Ligája-indulást, s a legjobb úton van efelé most is.

Az RB Leipzignek a kulcsszó, hogy ne írjuk, a minta lehet a Bayern München. Részben azért, mert idén, noha a lipcseiek nem kezdték jól a Bundesliga-tavaszt, hiszen két nyert meccs után akadt három nyeretlen, mégis csak figyelemre méltó döntetlent értek el a bajorok ellen az Allianz Arénában. A Gulácsi vezérletével elért 0-0 jelezte, képes lehet a csapat idegenbeli bravúrra egy magasabban jegyzett gárda ellen. Mi több, minta lehet a Bayern egy még merészebb álom realizálására is: a bajorok ősszel 7-2-re megverték a Tottenhamet Londonban.

Akkor még nem José Mourinho, hanem Mauricio Pochettino dirigálta a Spurst. A portugál sztáredző ma este BL-rekordot ír azzal, hogy már a hatodik csapattal szerepel a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Akadtak nagy sikerei, hiszen a Portóval és az Interrel is megnyerte a sorozatot, de az utóbbi időben nem megy neki: 2014 óta nem tud mérkőzést nyerni a tavaszi BL-folytatásban. A legutóbbi három alkalommal azonos recept szerint vérzett el a nyolcaddöntőben: ultradefenzív taktikával elért jó idegenbeli eredmény után meglepő hazai kudarc. Legutóbb a Manchester Uniteddel bukott el, a Sevilla ellen, 2018 tavaszán.

Esélyeit most nem növeli, hogy két gólerős csatára, Harry Kane és Szon Hung Min közül egyik sem játszhat. A dél-koreai kilenc gólt szerzett a legutóbbi tíz BL-mérkőzésén, amelyen kezdett, a kieséses szakaszban, amikor a kezdő csapatban szerepelt, hét meccsen öt gólt jegyzett. Kane 2017 nyara óta 21 BL-mérkőzésen 18 gólt szerzett.

A helyszín? A Tottenham Stadium sok gólt ígér. A 2019–2020-as kiírás őszi mérkőzésein sehol másutt nem esett annyi gólt, mint ott: 20. (Ezekből a Spurs szerzett tizenegyet, az ellenfelek pedig kilencet.)

Döntetlen? Lehet, de nem valószínű. A Spurs eddigi 21 hazai BL-mérkőzéséből mindössze egy, az AC Milan elleni 2011-es mérkőzés hozott „ikszet”.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések

  • Tottenham–RB Leipzig 21 óra (tv: M4 Sport)
  • Atalanta–Valencia 21 óra (Spíler2)
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×