eur:
398.37
usd:
372.05
bux:
69536.56
2024. június 14. péntek Vazul
Mozgi Milán (elöl b) és Somorácz Tamás első helyen ér célba a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2018. június 10-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

A szegedi kajak-kenu-vb csak egy dolog, fél szemünk már Tokión

Megkezdődött a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-vb, a döntők péntektől vasárnapig lesznek. Boros Gergely, a magyar sportági szövetség szakmai igazgatója az InfoRádióban azt mondta, Tokióban különleges kihívásokra is számítani kell majd.

Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója friss tapasztalatokkal érkezett haza a jövő évi tokiói olimpia helyszínéről, ahol az ifjúsági evezős világbajnokságon tartott terepszemlét. Tapasztalatairól úgy számolt be, hogy

"egyértelműen látszik, hogy a széles csatornában kijelölt pályán uralkodó szél jobbról fúj és kicsit hátszél, eléggé stabil; szélerőműveket is telepítettek a közelbe, valószínűleg nem véletlenül.

Erre mindenképpen fel kell készülni, főleg a kenusoknak" - mutatott rá a sportvezető, aki szerint így szó sem lesz olyanról, hogy pályaelőny. A szakember szerint a japánoktól megszokott szervezéshez híven minden rendben van: megnézték a pályán kívül a szállásokat, étkezési lehetőségeket és még egy kórházat is.

Kihívás lesz az időjárás

Az olimpia előtt egy héttel már kint lesz a csapat. Boros Gergely szerint ez az akklimatizáció miatt is szükséges, hisz meleg lesz és magas páratartalom.

"Most 35 fok volt, ez párosult egy 90 és 100 százalék közötti páratartalommal – harapni lehet a levegőt"

- fordította a számok nyelvére. A japán versenyszervezők odafigyeltek az evezősökre, futamok után mindenkihez gyorsan odamentek motorcsónakokkal, hogy jól vannak-e, és aki kért, rögtön kapott vizet is. Ezt itthon nehéz modellezni, kihívás lesz a sportolóknak.

Szeptemberben egyébként a magyar felnőttválogatott is Tokióba utazik majd tesztelni, úgyhogy mindenki a saját bőrén is megtapasztalhatja az extrém körülményeket - aki még a tavaly őszi látogatás alkalmával ezt nem tette meg az egészségügyi és mérőstáb társaságában.

Boros Gergely látogatásának időzítését az indokolta, hogy pontosan egy évvel volt a kajak-kenus versenyek előtt, a legtöbb információt tehát így lehetett beszerezni az olimpián várható "égi", időjárási körülményekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert
Választás 2024

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×