eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A győztes gólt szerző Vámos Márton a férfi vízilabda torna negyeddöntőjében, a Magyarország - Ausztrália mérkőzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 23-án. A magyar válogatott 10-9-re győzött.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vámos Márton: ilyen gólokról álmodik az ember

"Átverekedtük magunkat egy jó Ausztrálián" - értékelt a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az utolsó másodpercekben megnyert vb-negyeddöntő után. A nagy visszatérő, ujjtörött Varga Dénes is megszólalt.

Jól működő dolgot csinált az ausztrál csapat, kihasználták a fizikai erejüket - értékelt a köztelevízióban az Ausztrália legyőzését hozó vb-negyeddöntőt követően (rövid összefoglaló és menetrend a cikk végén) Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint csapatának is volt olyan helyzete, ami miatt szomorú lenne, ha nem sikerül nyerni - ezzel a bírói tevékenységre utalt.

"El kell felejteni, hogy 3-4 csapat esélyes egy tornán, a legjobb nyolc között nincs ott Montenegró és az Egyesült Államok, Oroszország pedig itt sincs a tornán.

Nem 6-8, hanem 10-12 csapat az érmek várományosa" - tért ki arra, hogy a vízilabdában ma már mennyire nincsenek előre elkönyvelt mérkőzések és viadalok. Ismert, Szerbia ráadásul korábban kikapott Spanyolországtól - bombameglepetésre (a másik negyeddöntős ágon).

Úgy érzi, sikerült "átverekedni magukat egy nagyon jó Ausztrálián", "a végsőkig küzdöttek a fiúk".

A részletekbe menve elmondta még,

Vámos Mártonban benne vannak azok a gólok, amilyennel például az utolsó másodpercekben eldőlt a találkozó, de kiemelte Nagy Viktor fontos pillanatokban bemutatott védéseit,

és azt, hogy "amennyire tudtuk, limitáltuk az ausztrálok támadásait, és nem kaptunk gyors gólokat emberhátrányban". "Csináltuk, amit akartunk, és bár nehéz volt a jó ausztrál védelmet áttörni, de végül sikerült egy góllal több gólt lőni, mint nekik."

"Nem feltétlenül érzem azt, hogy süllyedt volna a hajó, én már a torna előtt is mondtam, hogy jó az ausztrál csapat" - reagált arra az ujjtöréssel játszó Varga Dénes, aki egy csodagóllal járult hozzá a csapat teljesítményéhez, még vesztes állásnál. "Jól kezdtek, talán élesebben, mint mi, szerintem ez változott a második félidőben, és talán ebben tudtam egy kicsit segíteni, hogy a fiúk higgadtabban kezeljék a helyzeteiket. Hamar meg akartuk nyerni ezt a meccset, de egy jó csapat ellen ez nem így néz ki. Kevésen múlott a vége, maradt a végére egy időkérésünk, Vámos Mártonnal szemben pedig nagyot hibáztak az ausztrálok a végén nagy helyzetben" - vélekedett Varga Dénes.

A győztes gól szerzője, Vámos Márton szerint nem játszott jól a csapat.

"Ilyenekről is álmodik az ember, mondjuk, ha a döntőben lövöm és azzal nyerünk, akkor még boldogabb lennék, de most sem vagyok elégedetlen. Ha más van ott, akkor ugyanezt tette volna, most én voltam a nyerő ember, boldog vagyok nagyon, de kiemelném a csapatot, mert egyik negyedben sem játszottunk jól, ennek ellenére nagy szívvel és Nagy Viktor remek védéseivel meg tudtuk fordítani a mérkőzést" - nyilatkozta Vámos Márton, aki szerint nagy lökést adott a csapatnak Varga Dénes visszatérése. "Óriási segítség volt, nagyon kevesen is vagyunk nélküle, a gólja pedig zseniális volt. Ezzel sok terhet levett a vállunkról."

Fontos védésekkel segítette a hajrában a válogatottat Nagy Viktor.

"Nagyon bosszús voltam, mert úgy kaptunk nagyon sok gólt, hogy tehetetlen voltam. Amúgy a védekezésünk ezt leszámítva jól működött, és még így is meccsben tudtak maradni" - értékelt szintén a köztévének a kapus Nagy Viktor, aki Zalánki Gergőt és Vámos Mártont emelte ki a csapatból.

"Innentől kezdve senkit nem fog érdekelni, hogy hogy nyertünk"

- tette hozzá.

Ausztráliával az utóbbi időben nincsen könnyű dolga a magyar férfi vízilabda-válogatottnak, legutóbbi vereségét a belgrádi Világliga-szuperdöntőn épp ellene szedte be, négy gólos előnyt eltékozolva. Ausztrália 1994 óta nem jutott vb-elődöntőbe (akkor Magyarország állta útját az elődöntőben), de most járt a legközelebb hozzá.

Nagyon kellett szurkolni

A magyar férfi vízilabda-válogatott drámai küzdelemben 10-9-re győzte le Ausztrália csapatát, így bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Märcz Tamás együttese ezzel egyetlen lépésre van az ötkarikás kvótától, ugyanis a Koreai Köztársaságban a férfiaknál két indulási jogot osztanak ki: mivel az olimpiai bajnok Szerbia - amely világliga-győzelmével már biztosította helyét Tokióban - a negyeddöntőben kikapott a spanyoloktól, ezért a két döntős vehet részt biztosan a jövő évi ötkarikás játékokon.

Legutóbb 2013-ban Barcelonában fordult elő, hogy a férfi és a női válogatott is négy közé jutott a világbajnokságon, előbbi a katalán fővárosból arany-, utóbbi bronzéremmel tért haza.

A magyarok a csütörtöki elődöntőben - közép-európai idő szerint 11.30-tól - az olasz-görög párharc győztesével játszanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×