eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kentin Mahé, a Telekom Veszprém (k), valamint Rogerio Ferreira Moraes (b) és Glab Kalarash, a Vardar Szkopje játékosa a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának kölni döntőjében 2019. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

A sportpszichológus szerint ezért vesztett a BL-döntőben a Veszprém

Külön műfajt jelent egy döntő megnyerése, sokszor pedig már nem a játéktudás számít egy sorozat végső fázisában - fejtette ki az InfoRádióban a Veszprém újabb Bajnokok Ligája-ezüstérme után Nagy Sándor sportpszichológus.

Ismert: vasárnap este - 2002 óta már negyedszer is - vereséget szenvedett a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém, Nagy László pályafutásának utolsó találkozóján.

Nagy Sándor sportpszichológus szerint egyedülálló logikája van egy sorozat hajrájának, ahová eljutni is igazán nagy tett.

"Ha csapatszinten gondolkodunk,

szervezeti, illetve klubszinten is bevésődik az a negatív mintázat, hogy sorozatban az utolsó pillanatban bukik el egy csapat"

- mutatott rá az InfoRádióban Nagy Sándor, aki szerint egy ilyen sorozatban "kollektív szorongás" is kialakulhat már, amikor eljut egy csapat a véghajráig.

"Alakulhat ki hosszabb távon félelem a sikertől"

- tette hozzá egy szakkifejezéssel élve.

Úgy látja, hogy ha egy csapat folyamatosan eljut a legjobbak közé, de mindig elbukik a legvédén, az a csapat nem tanult a hibáiból, a BL-döntőbeli vereségeiből.

"Fel kell ismernie a játékosoknak, az edzőknek, a vezetésnek, hogy mi az, amit változtatni kell ezen a szinten" - mutatott rá Nagy Sándor.

Arra a felvetésre, hogy a Győr női kézilabdacsapata is sokáig hasonló cipőben járt, majd jött a 2013-as év, és átszakadt a gát, összesen öt Bajnokok Ligája-győzelemmel, azt mondta, ott "megtörtént az áttörés, ezen a szinten nem kézilabdázni tudnak jobban, hanem akár tényleg egyénileg, akár csapatszinten mentálisan győztessé vált a csapat".

Hogy mi hoz el egy ilyen áttörést, arra Nagy Sándor szerint több féle recept is van: lehet személyi változtatást is végrehajtani, de van, hogy a koncepciót változtatja meg a klub, esetleg az edzésmódszerekben áll be változás vagy a meccseken alkalmazott stratégiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×