eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Többszáz magyar sportolónak kell megadnia napi tartózkodási helyét

Az olimpiai szereplésre pályázó sportolóknak minden nap vezetniük kell a doppingellenőrzések adatait segítő ADAMS nevű online információs rendszert - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Az ADAMS rendszer egy olyan nemzetközi információs rendszer, amely azon kívül, hogy a legnagyobb figyelmet a holléti információs szolgáltatás kapja benne, számos egyéb információt is tartalmaz egy-egy sportolóról. Tartalmazza például az összes doppingellenőrzési adatot, a biológiai útlevél paramétereit, tartalmazza az esetleges gyógyászati mentesség-engedély kérelmeit. Tehát bármit, ami egy doppingellenőrzés terén egy sportolóval történhet, az ADAMS rendszerben a sportoló nevéhez és kódjához kapcsolva meg tud jelenni - sorolta Tiszeker Ágnes.

"Nagyon lényeges kérdés, hogy ki férhet ezekhez az adatokhoz hozzá. Ez nagyon szigorúan szabályozott, több szempontból is adatvédelmileg ellenőrzött. A több szempont azt jelenti, hogy a WADA-nak is van adatvédelmi auditja és előírása arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ezeket az adatokat kezelni, védeni, és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is ellenőrzött minket" - mondta.

Hozzátette: a legizgalmasabb kérdés a közvélemény szempontjából a holléti információs szolgáltatás. Ezt nem minden sportolónak kell megtennie. Azoknak kell holléti információt szolgáltatniuk, akik a Nemzeti vagy a Nemzetközi Nyilvántartott Vizsgálati Csoport tagjai.

"A Nemzetközi Nyilvántartott Vizsgálati Csoport tagja úgy lehet az ember, hogy a sportág nemzetközi szövetsége kijelöli erre a tagságra. Sportága válogatja, hogy mi alapján jelölik ki a sportolókat. Az úszóknál például a világranglista-jelölés alapján választják ki, de vannak szövetségek, ahol mindig ugyanazokat választják ki az elért eredményeik alapján" - ismertette a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Kifejtette: általában úgy szokott zajlani, hogy év elején a nemzetközi szövetségek meghirdetik a nyilvántartott vizsgálati csoportjaik névsorát, és erről értesítést küldenek mind a sportolónak, mind a nemzeti doppingellenes szervezetnek. Így tudjuk, hogy ki az, aki ebbe a csoportba tartozik nemzetközi szinten - magyarázta.

"A Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoport névsorát meg lehet tekinteni a Magyar Antidopping Csoport honlapján. Ez teljesen nyilvános. Természetesen személyre szólóan értesítést küldünk a sportolónak, ha ebbe a körbe bekerül. Nálunk egy kicsit más a válogatási szempont, mert nálunk mindenki a nemzeti válogatott tagja, aki nemzetközi szintű sportoló, aki bármilyen nemzetközi sporteseményen képviselheti Magyarországot. Õk mind bekerülnek a Nemzeti Nyilvántartott Vizsgálati Csoportba, és nekik kell holléti információt szolgáltatniuk. Jelenleg 418 sportoló tartozik ide" - közölte Tiszeker Ágnes.

A témáról részletesebben is hallhatnak az InfoRádió Ötkarika című magazinműsorában pénteken este fél nyolc után.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×