eur:
394.22
usd:
369.07
bux:
65632.01
2024. április 23. kedd Béla

Dopping a Forma-1-ben

A legendás autóversenyző, Stirling Moss néhány nappal ezelőtt a Mirror című lapnak adott interjúban bevallotta, hogy a Formula-1-es világbajnokság kezdetén a versenyzők gyakran használtak teljesítménynövelő szereket. Forma-1-es pilótát legutóbb 2002-ben értek doppingoláson.

A 76 éves, világbajnoki második helyezett angol versenyző a Mirror című lapban elmondta: "Fangio néhány tablettát adott nekem, amelyek ébren tartottak. Nem tudom pontosan, hogy egy-egy ilyen pirula mit tartalmazott, de hatásos volt. Akkoriban a versenyzők nagy része fogyasztott ilyen szereket."

A doppingszerek használata napjainkban sem engedélyezett; az FIA a WADA segítségével próbálja megakadályozni a tiltott készítmények fogyasztását.

Ennek részeként a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség bárhol ellenőrizheti a sportolókat.

Forma-1-es pilóta legutóbb 2002-ben bukott le doppingteszten: a cseh Thomas Enge szervezetében éppen a magyarországi F-3000-es futam után találtak THC-t az ellenőrök. Futamgyőzelmét akkor törölték, a versenyből utólag kizárták (ezzel el is veszítette az az évi F-3000-es bajnokságot).

Enge egy évvel korábban vezetett a Forma-1-ben, az akkor még létező Prost csapat színeiben.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×