eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Rendkívüli üzenet a Színházi világnapján

"A színháznak megadatott a lehetőség, hogy szentéllyé váljon" - írta Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró a március 27-i színházi világnapra szánt üzenetében.

"Jelenleg az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt küzdelmes napokat élünk, így a színházi világnapi üzenetnek még nagyobb a jelentősége" - olvasható az ITI Magyar Központjának MTI-hez eljuttatott közleményében. A magyar hagyományok szerint ezen a napon az előadások előtt elhangzik az üzenet.

Erre most nincs lehetőség, ezért Jordán Tamást, a nemzet színészét kérték meg, hogy olvassa fel Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzenetét, amelyet minden magyar színházhoz és szakmai szervezethez eljuttattak. A teljes szöveg és a felvétel az interneten - többek között a Magyar Színházi Társaság honlapján - érhető el.

Shahid Nadeem A színház mint szentély című írásában úgy fogalmaz: amikor a jelen kihívásaira összpontosítunk, tulajdonképpen megfosztjuk magunkat attól a mélyen felkavaró lelki élménytől, amit a színház nyújtani képes.

Mint írja, a mai világban, amikor elhatalmasodik a vallási fanatizmus, a gyűlölet és az erőszak, amikor bolygónk egyre súlyosabb klímakatasztrófa felé sodródik, meg kell találnunk a módját, hogy újra visszanyerhessük spirituális erőinket.

Nemcsak a közönyt, a reményvesztettséget, a pesszimizmust és a kapzsiságot kell legyőznünk, de vállalnunk kell a világunk és a bolygónk iránti felelősséget is.

"A színháznak nemes és fontos szerepe van azon energiák felszabadításában és mozgósításában, amelyek megakadályozhatják, hogy az emberiség szakadékba zuhanjon" - hangsúlyozza az író.

Dél-Ázsiában a művészek mély alázattal érintik meg a színpad deszkáját, mielőtt fellépnek rá. Ebben az ősi hagyományban összefonódik a spiritualitás és a kultúra - írja.

"Ideje helyreállítani ezt a szoros kapcsolatot művész és közönsége, múlt és jövő között" - fogalmaz, hozzátéve, hogy a színházi alkotás szent tevékenységgé válhat, a színészek megtestesülései lehetnek az általuk játszott szerepeknek.

"A színháznak megadatott a lehetőség, hogy szentéllyé váljon"

- zárja szavait.

Világnapi díjazottak

A világnap alkalmából több szervezet is szakmai díjakat ítélt oda. A MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított

Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Éless Béla színművész nyerte el.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott

Soós Imre-díjat Zsigmond Emőke, az Örkény Színház társulatának tagja és Király Dániel, a K2 Színház művésze veheti át.

Az elismeréseket a díjazottaknak egy későbbi időpontban, egy általuk játszott előadás után a színpadon adják át.

A világnap alkalmából a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat is odaítélik. Az elismeréseket a kialakult helyzetre való tekintettel későbbi időpontban adják át.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×