eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Pécsi Nemzeti Színház üres nagyterme 2020. március 11-én. Ezen a napon az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányhatározat alapján két előadás marad el. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Megtiltották a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvények megtartását.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Leállnak a színházak, nem mindenütt váltják vissza a jegyeket

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett, és megtiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket. Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója elmondta, a próbákat folytatják, és remélik, hogy a jegytulajdonosok nem váltják vissza a belépőiket. A legtöbben azonban nem váltják vissza a jegyeket, a Dumaszínház pedig alternatív megoldással próbálkozik.

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, ennek egyik intézkedése, hogy megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Bár az Örkény Színház Stúdiójában lehetne így előadásokat tartani, de Mácsai Pál igazgató az InfoRádiónak elmondta, hogy nem fognak játszani a stúdióban sem.

"A stúdiónk szűkös, nagyon közel ülnek egymáshoz az emberek, a fertőzésveszély fennáll. Ebből a szempontból mindegy, hogy nem éri el a százat a létszám.

Nem fogunk játszani. A lelkisége se lenne az igazi, ellentmondana a közösségi szolidaritásnak"

– mondta a színházigazgató.

Arról is beszélt, hogy már készültek erre a helyzetre, egy hete merült fel, hogy ez előállhat, és az elmúlt két-három nap már a felkészülés jegyében telt. Szerdán minden fővárosi fenntartású színház vezetője a főpolgármesteri hivatalban volt, ahol Karácsony Gergelytől kaptak tájékoztatást a várható változásokról.

Mácsai Pál arról még nem tud, hogy a kieső bevételt állami vagy fővárosi forrásból kompenzálják-e. "Rettentően nem mindegy, hogy a leállás meddig tart. A legrosszabb ebben, hogy nincs lejárata. A jegyeink április végéig el vannak adva, az anyagi sorsunkat az dönti el, hogy a nézők visszaváltják-e a jegyeiket. Ha úgy érzik, hogy azzal támogatják a színházat, ha nem váltják vissza, akkor ez április 30-ig nem okoz problémát. Utána viszont, ha addig nem tudnánk újra játszani, akkor nagyon komolyan érint majd" – mondta a pénzügyi terhekről.

Az igazgató szerint azonban az üres esték a színházi emberekre is nyomasztóan hatnak egy idő után. "Két napig olyan, mint egy vakáció, majd elindul a lelkiismeret mindenkiben, és

olyanok vagyunk, mint a cirkuszi lovak, hogy este van, az a dolgunk, hogy játsszunk embereknek"

– mondta, és hozzátette, most mindenféle megoldásokon gondolkodnak. Az egyik ilyen, hogy online közvetítenének egy-egy előadást, de egyelőre nem tudják, hogy megvannak-e ehhez a szükséges technikai és pénzügyi eszközök, és arról is dönteni kellene, hogy kik láthatnák így a darabokat.

"Még az is bonyolítja a helyzetet, hogy az Örkény egész társulata előadáspénz szerint jut jövedelemhez,

az a színész, aki nem játszik, nem is keres.

Nyilván ezt a színház nem hagyhatja. Bonyolult jogi, pénzügyi helyzet ez, nagyon sok megoldandó kérdéssel" – mondta Mácsai Pál.

Azt is elárulta, hogy a szerda esti előadást még megtartják, a csütörtökit már nem, utána pedig főpróbahét következik, ami nyolcnapos leállást jelent. Próbálni fognak, megtartják a házi főpróbát is, a premier napjáig elviszik a folyamatot, és remélik, hogy nézők előtt is hamarosan bemutathatják a két új előadásukat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×