eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Kiegyenesítették a magyar artisták útját a Cirque du Soleil-be

A Baross Imre Artistaképző Szakgimnázium több diákját alkalmazná a világ legnagyobb kortárs cirkusza, a Cirque du Soleil - mondta el az InfoRádiónak a budapesti intézmény igazgatója. A magyar szakgimnázium és a francia társulat az elmúlt két hétben egy közös kurzust tartott fiatal artistáknak Budapesten.

Régóta jár Budapestre tehetségkutatás céljából a francia kortárs cirkusz, a Cirque du Soleil, a közelmúltbeli cirkuszfesztivál alkalmával sem volt ez másképp - mondta el az InfoRádióban a budapesti székhelyű Baross Imre Artistaképző Szakgimnázium vezetője, Murainé Szakáts Ildikó.

"Már a nyáron kerestek minket, hogy szerveznek egy új programot, hogy a hozzájuk kikerülő fiatalok már olyan módon legyenek felkészítve, hogy nekik különösebb dolguk ne legyen velük, ne kelljen nagyon átképezni őket - vagyis az oktatási metódusukat szívesen átadnák az arra vállalkozó iskoláknak. Ezzel a Nexgen - következő generáció - programmal az elsőként keresték meg a szakgimnáziumunkat" - ecsetelte az igazgató.

A Barossban van egy csoport, amely egy speciális légtornász zsánert, az aerial cradle-t, más néven fix sitzet gyakorolja, és a franciák közülük válogatnának, ugyanis az egyik új, körülbelül két év múlva debütáló műsorukban egy ilyen típusú produkciót is szerepeltetnének. Az együttműködésről tavaly már megállapodtak, ennek csak első lépése volt a kéthetes workshop. A Cirque du Soleil már több évre előre gondolkodik, ez lehetővé teszi átfogóbb ösztöndíjprogramok indítását is.

A kéthetes kurzuson 18-an vehettek részt, és már közülük is

kiszemeltek maguknak a franciák jó néhány tehetséges fiatalt a showműsoraikba,

több szerre is, vagyis más szemmel is megnézik a diákokat. Ezért a Cirque du Soleil saját fizikai tesztjét is megcsinálják a programban résztvevők - ez más, az ő igényükre szabottabb, mint amit az iskola általában használ. "Vagyis ez, még ha most nem is így hívjuk, egy válogatás is" - tette hozzá Murainé Szakáts Ildikó.

Szóba került a tériszony is, ami nem ugyanaz, mint a magasban való félelem. A tériszonyos nem megy magasra, mert leszédül az első lépcsőfokokról, rosszabb esetben elájul. A magasban való félelem viszont egy természetes védekező ösztön, ez leküzdhető.

"Mi úgy tanítjuk a fiatalokat, hogy nem is hagyjuk kialakulni a félelmet, hanem alacsonyan, nagy bálákkal, biztonsági kötéllel szoktatjuk őket a magassághoz" - mondta a szakgimnázium vezetője. Hozzátette: egy kialakult félelem az artistamunka rovására is tud menni, mert aki fél, az azzal van elfoglalva, és nem tud a precíz, pontos feladatvégrehajtásra koncentrálni, ennek viszont előbb-utóbb rontás a vége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×