eur:
394.94
usd:
363.46
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Kertész Imre Nobel-díjas író, mielőtt átvette a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem díszdoktori címét a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2015. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Kiderült, mire készült Kertész Imre a Sorstalansággal

Meglepő információkra bukkantak a kutatók a Nobel-díjas magyar író munkajegyzeteiben.

Eredetileg második világháborús Varázshegyként akarta megírni világhírű regényét. A titokra Kertész Imre első alkalommal publikált, 1959-1962-es napló- és munkajegyzeteiből derült fény, a jegyzeteket a Berlini Művészeti Akadémia Sinn und Form című lapjának januári számában mutatták be.

A jegyzetek szerint Thomas Mann Hans Castorp élet és halál közötti történetét "egy átlagos lélek tükrében" akarta újraírni a 2016-ban elhunyt szerző.

Kertész Imre 15 éves korában túlélte az auschwitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborok poklát. Erről szól Sorstalanság című regénye, amelyért megkapta az irodalmi Nobel-díjat 2002-ben. Kertész Imre saját szavai szerint a "Thomas Mann humanizmusa és Sartre egzisztencializmusa közötti szintézist" szerette volna elérni.

Albert Camus Közöny című műve is fontos inspirációt jelentett számára, de Camus, Sartre, Beckett vagy Huxley esetében hiányolta jegyzeteiben a hitelességet. A saját tapasztalat nélküli költészetnek kevés értéke van, "minden más csupán elméleti körbejárás, pózolás, terméketlen rémületkeltés" - írta.

Saját emlékezéseit és feljegyzéseit többek között "az auschwitzi víz szaga" és a "koncentrációs tábor udvarán a párás napfény" járja át.

"Az én olvasómnak éreznie kell a haláltáborok életveszélyes varázsát, különben a regény beállhat a többi egyoldalú és unalmas lágerregények sorába"

- írta feljegyzéseiben Kertész Imre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×