INFORÁDIÓ 
2018. szeptember 25. kedd
Eufrozina, Kende

nemes jeles lászló

napszállta

oscar

Erős mezőnyből választották ki Nemes Jeles László új filmjét

Erős mezőnyből választották ki Nemes Jeles László új filmjét

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjét, a Napszálltát nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjra.

A hét bizottsági tag és a két meghívott szakember először értékelte a listán szereplő filmeket, majd szavazott – árulta el az InfoRádiónak Havas Ágnes. A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója hozzátette: most hosszabbra nyúlt a vita, hiszen több olyan film is az esélyesek között volt, amely nemzetközi díjat nyert.

Végül belátták, az a legfontosabb, hogy a nevezett film valamelyest ismert legyen a külföldi közönség számára is. A Napszállta pedig teljesítette ezt a kritériumot, köszönhetően Nemes Jeles László nemzetközi hírnevének, az alkotás velencei bemutatójának, valamint annak, hogy elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díját.

Másik előnye Nemes Jeles László alkotásának, hogy az egyetlen, amely rendelkezik amerikai forgalmazóval. A Sony kapcsolatrendszerével és anyagi lehetőségeivel jól tudja segíteni a film sikerét – emelte ki a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

A Nemzetközi Torontói Filmfesztiválon is bemutatkozott a film, sőt kedden és szerdán is vetítik azt. Ezért is volt lényeges mostanra időzíteni a magyar nevezés bejelentését, hiszen a hír a nemzetközi sajtóba is bekerül, így erről a rendezvényre látogató szakmabeliek is tájékozódhatnak róla.

Decemberben kiderül, melyik alkotás kerül a legjobb a 9 shortlistes film közé, majd január második felében hozzák nyilvánosságra azt az öt címet, mely az Oscar-gálán szerepel majd.

Nyitókép: MTI/AP/Invision/Joel C Ryan

Kapcsolódó hang

Havas Ágnes Nemes Jeles filmjéről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH