eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Holnap este: Múzeumok éjszakája

Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Az év leghosszabb napjához, Szent Ivánhoz közel eső szombaton országszerte több mint 400 intézmény mintegy 2200 programmal várja az érdeklődőket.

Az első alkalommal 2003-ban megrendezett Múzeumok éjszakájáról kevesen tudják, hogy német "exportcikk": az éjszakai múzeumi nyitva tartás Berlinből indult el világhódító útjára. Az ötlet a tartományi kormány kulturális szenátorának fejéből pattant ki a múlt század kilencvenes éveiben. A politikus este hazafelé tartva már nem tudott bevásárolni, mert az akkor hatályos törvény értelmében a boltokat és áruházakat este hat órakor be kellett zárni, s azon kezdett gondolkodni: legalább a múzeumokban miért ne lehetne néhanapján meghosszabbítani a nyitvatartási időt?

A "múzeumok hosszú éjszakáját" először 1997-ben rendezték meg, egy fagyos januári napon a német főváros tizenkét intézménye éjfélig várta a látogatókat. A kezdeményezés átütő sikere miatt fél év múlva, júliusban újabb "lange Nacht" következett, a berliniek (és a turisták) azóta félévenként élvezhetik a meghosszabbított nyitva tartást, immár száznál is több intézményben. A példa hamarosan követőkre talált külföldön is: Madridtól Reykjavíkig Európa számos nagyvárosában rendezik meg a Múzeumok éjszakáját a múzeumok nemzetközi napjához, május 18-ához legközelebb eső szombaton.

Magyarországon 2002 szeptemberében, a nyitott műemléki napok épületlátogató eseménysorozatán elsősorban a múzeumok várták a látogatókat, a Múzeumok éjszakája program keretében hét országos intézmény hosszabbította meg nyitvatartási idejét. 2003-ban már a Szent Iván-naphoz (június 24.), az év legrövidebb és legvarázslatosabb éjszakájához legközelebb eső hétvégén rendezték meg Fények és árnyak elnevezéssel, amikor húsz budapesti múzeum várta programokkal a látogatókat. Egy évvel később több mint százezren keresték fel a 29 budapesti intézményt az Ez az éjszaka más, mint a többi mottójú Múzeumok éjszakáján. A kezdeményezés 2005-ben vált országossá, a 36 fővárosi intézmény mellett 18 vidéki nagyvárosban is színes programokat szerveztek ezen a nyári éjszakán.

A kezdetektől eltelt csaknem másfél évtizedben az érdeklődők a legkülönlegesebb programokon vehettek-vehetnek részt. Az éjszakai kalandozók mumifikálási szertartást kísérhettek figyelemmel a természettudományi múzeum "Nefertiti szépségszalonjában", részesei lehettek a Shakespeare Szentivánéji álom című komédiája ihlette első magyar Puck-találkozónak, volt "nagy éjszakai lámpadörzsölés", a Hadtörténeti Múzeumban éjjellátó katonai szemüvegeket próbálhattak ki, tavaly az időközben elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos tartott közönségtalálkozót a Ludwig Múzeumban, ahol először mutatták be fotóművészeti munkásságát.

Ezen az estén több múzeumban a pincétől a padlásig bejárható "épülettúrák" keretében látogathatók az év többi napján elzárt helyiségek, dísztermek, festmény- és könyvraktárak, tornyok, kupolateraszok, kripták, kerengők. A látogatókat rendhagyó tárlatvezetések, irodalmi maraton, koncertek, vetélkedők, bemutatók, múzeumpedagógiai foglalkozások, filmvetítések és beszélgetések várják, a szabadtéri helyszíneket fáklya- és gyertyafényes világítás teszi még hangulatosabbá.

A Múzeumok éjszakájára évről évre egyre több intézmény jelentkezik, az utóbbi években mások mellett csatlakozott a MÁV Csoport, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Fővárosi Nagycirkusz, a Fővárosi Törvényszék, a Magyar Írószövetség, a Zwack Múzeum, a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert Kegyeleti Múzeuma, a Fradi Múzeum, az Astoria Hotel, az MTA székháza, a House of Houdini (Magyarország első és egyetlen bűvészmúzeuma), valamint az MTVA, több helyszínnel is. A közönséget a múzeumok mellett várak, skanzenek, állatkertek, csillagvizsgálók, vadasparkok, fürdők, arborétumok, könyvtárak, kulturális központok, levéltárak, templomok és felsőoktatási intézmények várják. A programok és a helyszínek közti tájékozódást az idén is okostelefonokon elérhető ingyenes alkalmazás segíti. 2015-ben országosan több mint 400 intézmény vett részt a múzeumok éjszakáján, a programok egyetlen éjszaka alatt rekordot döntöttek, 420 ezer látogatót vonzottak.

Idén a Múzeumok Éjszakájának tematikája a "Hősök, felfedezők, újítók", amelynek keretében több mint két tucat múzeum csaknem 80 programot kínál a fővárosban. A rendezvény kiemelt vidéki helyszíne Kecskemét, Katona József, a Bánk bán szerzőjének szülővárosa. A "hírös városban" 47 helyszín csatlakozik a programhoz, és 15 retróbusz segíti a látogatók eljutását az intézményekbe.

A budapesti programok 2009 óta egységes karszalagbelépővel látogathatók (a hat év alattiak számára a belépés ingyenes, a felnőttjegy 1500, a gyermekjegy 600 forint), a karszalag este hat órától másnap hajnali fél háromig díjmentes utazásra jogosít a hét különböző útvonalon közlekedő múzeumi buszjáraton. Idei újdonság, hogy a látogatók a múzeumok között három útvonalon elektromos kisautóval is közlekedhetnek (a karszalaggal ezekre ingyen fel lehet szállni), illetve a karszalag bemutatásával fél áron lehet negyedéves MOL BUBI bérletet vásárolni, így akár kerékpárral is be lehet járni a helyszíneket. A Múzeumok éjszakájára vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×