Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ady Endre nagyon türelmetlen modell volt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rippl-Rónai József által készített Ady-portréra bukkan a festő munkásságának kutatója. Horváth Jánost a kép azonosításának folyamatáról, illetve a pasztell rajz hangulatáról is beszámolt az InfoRádiónak.

„Hozzám fordultak a kép tulajdonosai, és azt mondták, hogy van egy Adyt ábrázoló képük. A pasztellkép nincs bekeretezve, és a szignót sem tudták pontosan elolvasni, de sejthető, hogy egy Rippl-Rónai szignó” - mesélte a művészettörténész.

Elmondta, hogy Rippl-Rónainak készült Ady-arcképe – legalább kettő – amelyeket azonban hiába kerestek a kutatók, nyoma sem maradt nekik.

„Miután megállapítottam, hogy a kép Rippl-Rónai alkotás, és mestermunka, elkezdtem kutatni, hogy mikorra tehető a keletkezése. Eljutottam odáig, hogy 1915-ös a kép. Az elkészítéséhez segédletként felhasználta Rippl-Rónai Székely Aladár művészfotóját. Ennek az oka, hogy Ady Endre nagyon türelmetlen modell volt, és nem bírt minimum egy óráig ülni, amíg a művész elkészítette az arcképét” - számolt be Horváth János.

„1917-ben is készült egy portré, de akkor már modell után készült egy pasztellkép róla. Arról, hogy ezzel mi történt, végképp nem tudunk. De vannak róla adatok, mint ahogy erről a képről is” - tette hozzá Horváth János.

Fotó: KaposPont

„Rippl-Rónai francia nevelt lánya, Páris Anette írja az emlékezéseiben, hogy 1915-ben Rippl-Rónai Adyról és Csinszkáról készített egy-egy pasztellképet, amelyeket ajándékba adott nekik rögtön. A pasztellkép francia gyártmányú papírra készült, és nagyon finom, gyönyörű tónusú átmenetekkel készült” - közölte a művészettörténész.


A kutató elmesélte, hogy a most megtalált képen Ady Endre kalapban van, félrefordultan, kissé lefelé hajlik a feje, nem néz szembe a nézővel, hanem mélabúsan tekint lefelé, egy prémgalléros télikabát van rajta. A kép – ami az életnagyságúnál kissé nagyobb – nagyon hatásos ilyen méretben.

„Rögtön fel lehet ismerni, hogy a portré egy fénykép alapján készült. A kép technikai kidolgozottságán látszik, hogy sokkal több naturális vonás jelentkezik rajta, amelyet a fénykép kínált fel Rippl-Rónai számára. Székely Aladár fotóját – amely 1915-ben Ady Endrét egész alakos fotón ábrázolja – nagyították ki, ez alapján készült a portré” - ismertette Horváth János művészettörténész.

A portré a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban augusztus 31-ig tekinthető meg.