eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hiller István felavatta a Római Magyar Akadémia Borromini loggiáját

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken Rómában felavatta a Borromini loggiát, amely - mint a tárcavezető telefonon az MTI-nek elmondta - a Római Magyar Akadémia, Magyarország legértékesebb külföldi műemléke felújított koronája.

Az avatóünnepség után - amelyen olasz kulturális és műemlékvédelmi szakemberek is részt vettek - Hiller István kiemelte: 2004 és 2009 között teljesen felújították a Római Magyar Akadémiának otthont adó Falconieri palotát, amely a XVI. század közepén az első palazzo volt a via Giulián. Hozzátette: nemcsak a külső, a tojáshéj színűvé lett "köpeny", hanem a belső terek, a lépcsőház, a gépészeti rendszerek is megújultak.

A felújításra a koronát a Francesco Borromini által a XVI. században épített loggia tette fel; a miniszter elmondta, hogy maga is felment a szintén helyreállított, nyolc kanyaros kovácsoltvas csigalépcsőn és "lélegzetelállító volt a látvány, a római tetők és a Vatikán látképe".

Hiller István megjegyezte: a loggia - rajta a nyolc kőből faragott Janus-Jana fejjel - magyar és olasz restaurátorok és építészek együttműködése nyomán a régi fényében ragyog.

A loggia felújítására az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Balassi Intézettel együtt 120 millió forintot költött. A háromosztatú építmény - amely a palazzo tetején van, mintegy az épület koronájaként - helyrehozatalának tervezése másfél évvel ezelőtt kezdődött, a gyakorlati munka hét hónapig tartott - fejtette ki a tárcavezető.

A Falconieri palota mai arculatát az 1640-es években a római barokk egyik legnagyobb építésze, Francesco Borromini (1599-1667) alakította ki. A magyar állam több mint 80 esztendeje, 1927-ben vásárolta meg a kivételes értékű épületet, amely azóta is a magyar tudomány, kultúra és művészképzés otthona, sok kiváló tudós, író, festő töltött és tölt rövidebb-hosszabb időt a Római Magyar Akadémián, mint magyar kulturális intézményben - hangsúlyozta Hiller István. Hozzátette: a palazzo teljes, hat évig tartó rekonstrukciójára 400 millió forintot költöttek.

A felújított Borromini loggia átadásán ott volt Umberto Croppi, a római önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője, valamint a római műemlékvédelmi hatóság több vezetője. "Valamennyien igen elégedettek voltak a rekonstrukció eredményével" - fogalmazott Hiller István az MTI-nek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×