eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Magyar dalt is letiltott a BBC - válogatás a kicenzúrázott számokból

A BBC által az adásból kicenzúrázott zeneszámokból jelenik meg válogatás Nagy-Britanniában augusztus vége felé. A közszolgálati etalon harmincas években alapított Táncdalbizottsága igen szigorúan járt el a drogról, szexről, halálról szóló, illetve trágár szövegű nótákkal szemben. De az öbölháború alatt John Lennon Imagine-je sem volt BBC-kompatibilis.

Nem is olyan régen még egy titokzatos ember mondta meg a BBC-nél, milyen zenék felelnek meg a kifinomult brit popízléshez. Ma már persze nincs cenzor a brit közszolgálati médiumnál.

A BBC cavershami archívuma viszont rengeteg olyan nótát rejt, amelyeket az ottani Táncdalbizottság (nem csak nekünk volt Sanzonbizottságunk) nem talált méltónak arra, hogy a szigetország lakói hallgassák. A Táncdalbizottság valami olyasmi volt a zenében, mint a Bilderberg csoport a világpolitikában. A harmincas években alapított intézmény igen komolyan vette feladatát, szigorúan felügyelte a közízlést.

Most a Merseyside rádióban munkálkodó DJ Spencer Leigh gyűjtötte össze a bizottság által az adásból kiutált dalokat. A "Not to be Broadcast" válogatás augusztus 25-én jelenik meg a szigetországban.

Alapvetően egyébként négy oka lehetett annak, hogy egy dalt nem kedveltek a BBC-nél: a drogok, a halál és a szex megéneklése, valamint a káromkodás. Ezért nem került adásba a Small Faces Here Comes The Nice című nótája, amely egy dílernek állít emléket, vagy a Smoke My Friend Jackje, és Lou Reed Walk on the Wild Side-ja.

Ha például Celine Dion a második világháború idején már énekelt volna, biztosan indexre került volna, mivel az adó 1942-es szabályzata szerint a háborúra tekintettel nem adták adásba az olyan dalokat, amelyek "betegesen érzelgősek" voltak, hiszen a cenzorok megítélése szerint a közönségnek nem ilyen dalokra volt szüksége a világégés negyedik évében.

A testület nem kedvelte a komolyzenei feldolgozásokat sem: Perry Como I'm Always Chasing Rainbows című számára, ami Chopin C-dúr fantáziájának átírt változata, azt mondták, az eredeti "perverz" eltorzítása.

Magyar szerzemény a tiltólistán

Tiltólistán szerepelt Seres Rezső 1941-es szerzeménye, a Szomorú vasárnap Billie Holiday által előadott angol verziója, a Gloomy Sunday is, mondván, öngyilkosságra buzdítja a hallgatót (ráadásul Seres egy ablakon kiugorva önmaga vetett véget életének).

Valamint a Sziget Fesztiválon pénteken fellépő Sex Pistols 1977-es God Shave the Queenje ("Isten, borotváld meg a királynőt" - az angol himnusz, az "Isten óvja a királynőt" - God Save the Queen - paródiája), és a Byrds 1966-os Eight Miles High-ja ("nyolc mérföld magasan"), mivel drogozásról szól. Még 1988-ban is elsikálta a cenzúra a D Mob acid house együttes We Call it Acieed című szerzeményét.

Itt jegyzendő meg, hogy a Judas Priestet, a heavy metal alapegyüttesét (a kedden a Szigeten koncertező Iron Maiden pályatársát) azzal a váddal rángatták a bíróság elé, hogy - a Szomorú vasárnaphoz hasonlóan - öngyilkosságra buzdítja rajongóit.

Az öbölháború idején, már a kilencvenes évek elején, a triphop alapegyüttesének, az (idén a BalatonSoundot is megjárt) Massive Attacknak Massive-ra kellett rövidítenie a nevét, a Bomb the Bass nevű bandának pedig Tim Sinemonná kellett átkeresztelnie magát. (Hasonlóan járt nevével a 2001-es antraxtámadások idején az Anthrax nevű amerikai thrash metal banda az Egyesült Államokban.)

Szerepelt az öbölháborús tiltólistán John Lennon Imagine-je és Lulu Boom Bang Bangje, az 1969-es eurovízós dalfesztivál nyertes dala is.

A BBC-ből kitiltott szerzemények amúgy jó eséllyel pályáztak a slágerlisták első helyeire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×