eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Munkácsyt a Munkácsyba

Sikerült összegyűjteni az eddig ismeretlen, 1888-ban készült Munkácsy-kép megvásárlására a 100.000 eurós vételárat. Szatmári Imre, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, nyáron közadakozást kezdeményeztek, mert az intézmény önerőből nem tudta volna megvenni a képet a svájci tulajdonostól. Hozzátette, a festményt legkésobb januárban kiállítják.

Békéscsabára kerül az az eddig ismeretlen Munkácsy-alkotás, amelyet nyáron ajánlott fel megvételre svájci tulajdonosa. Az adományozók segítségével összegyűlt az 1888-ban készült festmény vételára, azaz a 100 ezer euró (25 millió forint).

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta: nyáron közadakozást kezdeményeztek, mert az intézmény önerőből nem tudta volna megvenni a képet a svájci tulajdonostól.

Hozzátette: a festményt legkésőbb januárban kiállítják.

Munkácsy La petite Jeanne című festményét eddig még egyetlen kiállításon sem láthatta a közönség.

A helyi Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója még nyár elején kapott egy levelet egy Svájcba kivándorolt magyar férfitól, aki azt állította: egy ismerősének, Alexis Brasseur-nek egy eredeti Munkácsy-alkotás van a birtokában, amelyet 100 ezer euróért adna oda a múzeumnak.

Az alkotást egy művészettörténész, Boros Judit vizsgálta meg, aki megállapította annak eredetiségét, és azt is kiderítette: létezik egy napjainkban ismeretlen, Flört című festménye Munkácsy Mihálynak, amelyről csaknem egy évszázada nem tudják a kutatók, hogy hol van, és amelyen szintén szerepel a most felbukkant festményen látható ifjú hölgy.

Az alakot lemásolva azonban a festő ajándékba egy kisebb alkotást is készített. A 46-szor 37 centiméteres alkotáson a lány hagyományos testhelyzetben látható, a háttérben piros virágokkal. A hölgy a kép felajánlójának nagymamáját ábrázolja, aki rokoni kapcsolatban állt a festővel, Brasseur úr dédapja ugyanis Munkácsy Mihály feleségének unokatestvére volt.

Mivel a békés megyei múzeum költségvetéséből nem futotta volna a vételre - amelyet Szatmári Imre valójában reménytelennek látott -, ezért a helyi média segítségét felhasználva gyűjtésbe fogtak.

Az összeg november elejére gyűlt össze, a csaknem ezer felajánló majdnem 28 millió forinttal járult hozzá a kép megvételéhez. Erről már a tulajdonost is értesítették, az események így még ebben a hónapban felgyorsulhatnak. Hamarosan megkötik az adás-vételi szerződést, és megszervezik a festmény szállítását is.

Az alkotást várhatóan akkor láthatják az érdeklődők, amikor ismét megnyitják a múzeum 300 millió forintból felújított épületét, azaz december közepétől vagy január elejétől.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×