eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Két új emlékmű lehet Kolozsváron

Két műalkotással is gyarapodhat az idén a magyar vonatkozású kolozsvári emlékművek száma, Márton Áron egykori erdélyi római katolikus püspöknek és az 1956-os magyarországi forradalom erdélyi áldozatainak emlékére terveznek szobrot állítani.

Először minden bizonnyal az erdélyi püspök szobra áll majd Kolozsvár főterén, a Szent Mihály plébániatemplom mellett, ott, ahol a nagy tekintélyű egyházi személy plébánosi szolgálatot is betöltött.

"Reményeink szerint tavasszal sikerül felállítani az alkotást" - mondta Kiss Tibor, a Szent Mihály plébánia gondnoka. A Bocskay Vince szovátai művész által készített, egész alakos, három méter magas szobor darabjai jelenleg még Karcagon vannak, ahol bronzba öntötték az alkotást.

Az 1956-os magyarországi forradalom erdélyi áldozatainak emlékére állítandó emlékművet a temesvári Szakáts Béla szobrászművész készíti el. A 3-4 méter magasra tervezett emlékművet Kolozsvár egyik zöldövezetében, a Sétatér Szamos melletti sétányán állítanák fel.

Az alkotás egy napot jelképező kaput ábrázol, amely a szabadságvágy, a jó reménység, a szebb jövő, a felszabadulás eszméjének szimbóluma. Az alkotó szerint ez minden forradalom alapeszméje, így az 1956-osnak is. Elbukása e remények elvesztését, a dolgok fonákjukra fordulását, fájdalmat, halált jelentett. "Így a a szabadság napszimbolikus kapuja, átfordulva börtönkapuvá válik" - ismertette munkája jelképes értelmét a tervező.

A kezdeményezők tervei szerint, ha nem sikerül adminisztratív akadályok miatt a forradalom idei évfordulójára felállítani az alkotást, akkor azt ideiglenesen nem köztéren állítják majd ki.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×