eur:
392.46
usd:
354.12
bux:
72131.68
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: Twitter/Михайло Подоляк

Mihajlo Podoljak: 2025-től leáll a Barátság vezeték

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy interjúban arról beszélt: jövő év január elsejétől leáll a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezeték működése. Reagált a Mol.

Mihajlo Podoljak ukrán lapok szerint a Noviny Live csatornának adott interjújában az orosz, ukrán, európai gáz- és olajszállításokról beszélt. Amikor arról kérdezték, hogy Ukrajna nem kívánja megújítani az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodást, azt mondta: "Európa diverzifikálta olaj- és gázellátását Oroszországból, amely már nem tölti be azt a szerepet, mint 10 vagy akár 5 évvel ezelőtt Európában, majd hozzátette: "hadd emlékeztessem önöket, hogy a gáz mellett a Druzsba olajvezeték is leáll 2025. január 1-től".

Az ukrán elnök tanácsadója hozzátette: az uniós országoknak "az EU-határozat szerint meg kell találniuk a lehetőségeket az olajellátás diverzifikálására és az Ukrajnán áthaladó orosz tranzit leállítására. Ugyanez vonatkozik a gázra is. De ha egy európai ország szükségesnek tartja kazah vagy azerbajdzsáni gáz fogadását, készen állunk a szállításra. Ha van megfelelő logisztika, igény, illetve szerződés, ahol Ukrajna tranzitszerepe külön kifejtésre kerül, akkor beszélhetünk ilyen tranzitszállításról.”

A Mol az Indexszel azt közölte, hogy a vállalat ebben a témában nem kapott semmilyen jelzést, pedig ha lenne változás, elsőként tájékoztatná a nyilvánosságot. Az ukrán féllel továbbra is meglévő és jó üzleti kapcsolatunk van, valamint a szállítások is folyamatosak.

Időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyébként Oroszországba utazott, Facebook-bejegyzése szerint Szentpéterváron jár. Egyelőre csak annyit írt megbeszéléseiről, hogy "az energiaellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdés".

Címlapról ajánljuk
Pletser Tamás a Barátság vezeték leállításáról: új alapvető kőolajellátási útvonala lehet hazánknak

Pletser Tamás a Barátság vezeték leállításáról: új alapvető kőolajellátási útvonala lehet hazánknak

Ukrajna 2025. január 1-jén leállítja a Barátság olajvezetéket – jelentette be az ukrán elnök egyik tanácsadója. A leállás következményeiről az InfoRádió Pletser Tamást, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
Szakad a Mol a Barátság kőolajvezeték leállításával kapcsolatos hírre

Szakad a Mol a Barátság kőolajvezeték leállításával kapcsolatos hírre

Vegyesen zártak tegnap az amerikai tőzsdék, miután az Nvidia gyorsjelentés utáni esése rányomta a bélyegét a piaci hangulatra. Ezt követően Ázsiában már pozitívak voltak a mozgások, és Európában is kis emelkedés látszik. Az eurózóna délelőtt megjelent augusztusi inflációs adatát követően a Fed által preferált inflációs mutató, a PCE (személyes fogyasztási kiadások) árindexének megjelenését várják. Közben a magyar piacon is vannak izgalmak, a Mol árfolyama nagyot esett, miután az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak egy új interjúban bejelentette, hogy 2025. január 1-től leáll a Barátság II. kőolajvezeték, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz nyersolajjal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×