eur:
394.98
usd:
368.86
bux:
71790.2
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Szavazásra készülnek a képviselők az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2024. április 10-én. A képviselők később elfogadták az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagját.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Elemző: az EP-választás a migrációkritikus pártok előretörését hozhatja

A Migrációkutató Intézet elemzése szerint több országban olyan pártok nyerhetnek vagy érhetnek el nagyon jó eredményt az európai parlamenti választásokon, amelyek migrációkritikus álláspontot képviselnek.

Átrendeződést vár az Európai Parlament összetételében Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője, aki szerint általánosságban elmondható, hogy azok a pártok fognak a korábbinál jobb eredményt elérni, amelyek hosszú ideje kritikus álláspontot foglalnak el a migráció kérdésében. Példaként azokat az országokat hozta fel, amelyek az Európai Tanácsban a migrációs és menekültügyi paktum szavazásakor ellenezték a dokumentumot, illetve tartózkodtak.

"Ezekben az országokban mindenhol a választás fő esélyesei a migrációkritikus pártok, hiszen Lengyelországban a Polgári Koalíció 31 százalékon áll és vezet, holtversenyben a Jog és Igazságossággal, a korábbi konzervatív kormánypárttal, amely szintén erősen migrációkritikus. Csehországban szintén a bevándorlásellenes ANO áll az élen 32 százalékkal, Szlovákiában a Szociáldemokrácia, a nemrég merényletet szenvedett Robert Fico vezetése alatt álló nagy kormánypárt 23 százalékos támogatottságot élvez, és Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt vezet, amely megalakulása óta migrációkritikus álláspontot foglal el" – fejtette ki az elemző.

Vargha Márk szerint az EP-választás fő esélyese, az Európai Néppárt is sokat tanult az elmúlt években a migrációs politika kudarcaiból. Kiemelte, hogy támogatják a külső határok megerősítését, az illegális bevándorlók szigorú átvilágítását és elektronikus ellenőrzését minden belépési ponton.

"Szükség esetén a belső határokon is bevezetnének ellenőrzéseket, a Frontex személyzetét háromszorosára növelnék, a menedékkérőket pedig biztonságos harmadik országba szállítanák a néppártiak, hogy ott dolgozzák fel a kérelmeiket. Ez nagyon hasonlít az Egyesült Királyság Ruandával kapcsolatos tervéhez" – fejtette ki az elemző, és hozzátette, hogy Ursula von der Leyen, a Néppárt bizottsági elnöki csúcsjelöltje ismét támogatja a Tunéziával, Mauritániával és Egyiptommal kötött megállapodások kiterjesztését is.

Az Európai Szocialisták Pártjával kapcsolatban azt mondta: a migrációs paktum végrehajtását hangsúlyozzák, emberséges befogadási feltételekről beszélnek, és szorgalmazzák a migránsok számára a jogi segítségnyújtást, a gyermekek védelmét és az emberkereskedők elleni küzdelmet. Emellett támogatják az unió külső határainak megerősítését, de azt már elutasítják, hogy a kérelmeket az EU-n kívül bírálják el.

A szakértő a harmadik erőnek az Újítsuk meg Európát pártot tartja. A liberális pártcsalád kampányában két ellenséget nevezett meg, a populista jobboldalt és az embercsempész-hálózatokat.

"Náluk nem hangsúlyos a migrációs fejezet, de a munkaerőhiány enyhítésére a legális útvonal kiépítését és az integráció hatékonyabbá tételét javasolják" – mondta Vargha Márk.

Úgy látja, hogy bármennyire erősödnek meg a migrációellenes pártok, az Európai Néppárt, az Európai Szocialisták Pártja és az Újítsuk meg Európát hármas fogja meghatározni, hogy az elkövetkező öt évben mi lesz a politikai kérdésekben az álláspontja az Európai Parlamentnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:58
×
×
×
×