eur:
387.36
usd:
357.19
bux:
68224.58
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyéba-M orosz radarrendszer. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Tésztaszűrő lett a százmillió dolláros orosz radarból – állítja az ukrán titkosszolgálat

Kijevben közölték, hogy az elpusztított orosz radar 700 km-es távolságban volt képes ellenőrizni az ukrán légteret.

A Kyivpost angol nyelvű, ukrán portál titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy megsemmisítettek egy Nyéba-U típusú orosz radart Brajnszk régióban. A mélyen az orosz hátországban települt lokátorral a 700 km-ig tudták ellenőrizni az Ukrán légteret. A 100 millió dolláros eszközzel az oroszok a precíziós bombákkal támadó repülőgépeiket támogatták.

A Nyéba-U-t hét repülőgépszerű ukrán drón pusztította el. A lokátor kiiktatásával katonáink könnyebben tudnak dróncsapásokat mérni az oroszokra, akik már nem képesek ellenőrizni Ukrajna északi területeinek légterét - közölte a Kyivposttal az ukrán titkosszolgálat (SZBU) névtelenül nyilatkozó ügynöke.

A most szétlőtt rádiólokátor a Szovjetunióban 1995-ben hadrendbe állt Nyéba radar korszerűsített változata volt. Eredetileg arra tervezték, hogy a repülőgépek mellett manőverező robotgépeket, valamint a különféle rakétákat nagy távolságból felderítse és meghatározza a repülési koordinátáikat. A modernizált Nyéba-U állítólag még a hiperszonikus rakétákat és a radarok számára csak nehezen felderíthető, úgynevezett lopakodó technológiájú légi járműveket is képes volt több száz kilométerről érzékelni.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×