eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése - nagy a tömeg, sok a rendőr

Magyar idő szerint délben kezdődött a szertartás Moszkva egyik külső kerületében, Marjinóban, ahol az orosz ellenzéki aktivista egykor élt.

Egy helyi templomban vesznek végső búcsút Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezetőtől, majd a Boriszovszkij temetőben, a Moszkva folyó túloldalán helyezik végső nyugalomra - számol be róla az Index. Mint írják, értesülések szerint a szertartás útvonalán végig fémkordonokat helyeztek el, különös tekintettel a templom bejáratára. Az utcai lámpákra mobil térfigyelő kamerákat szerelt fel a rendőrség.

A lap úgy tudja,

a templom oltára fölött is található biztonsági kamera, a kapun kihelyezett tájékoztató figyelmeztet, hogy tilos fényképet és videót készíteni.

A búcsúztatóra állítólag csak Alekszej Navalnij édesanyját engedik be, mást nem. Özvegye a korábbi hatósági zaklatások miatt külföldre szökött, héten több európai uniós intézményben fogadták őt, illetve beszédet mondott az Európai Parlament előtt Strasbourgban, ahol szólt a temetésről, de nem volt biztos benne, hogy békésen fog lezajlani. Két gyermekük szintén külföldön él.

Mint írják, egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok miként reagálnak majd a szertartásra érkező tömegre. A BBC News értesülése szerint Navalnij barátai, közeli ismerősei közül többeket már akkor letartóztattak, amikor kiléptek lakásukból, hogy elinduljanak a temetésre.

Orosz emberi jogi szervezetek azt tanácsolják mindenkinek, hogy

aki ellátogat a temetésre, az mindenképpen vigye magával a papírjait arra az esetre, ha őrizetbe veszik és igazolnia kell magát,

illetve egy papírra írja fel az ügyvédje elérhetőségeit, hogy gyors jogi segítséget kérhessen.

Kira Jarmis, a volt ellenzéki politikus szóvivője megerősítette, hogy eredetileg csütörtökön lett volna a temetés, de nem találtak embert a sírásáshoz, illetve még ma reggel is az volt a legfőbb gond, hogy találjanak egy halottaskocsit, amely a gyászszertartás után a koporsót a temetőbe kiviszi - írja a lap. A temetkezési vállalkozások mondvacsinált indokokkal elküldték őket, máshol azt mondták, hogy a hatóságok figyelmeztették őket, ne nyújtsanak segítséget Alekszej Navalnij temetéséhez. Így a családnak, barátoknak tartott halotti tor rendezése is problémát okoz.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×